Soud v Hradišti patřil mezi nejpomalejší. Lepší se to, chceme důstojné podmínky, říká nový předseda

29. říjen 2018

Nový předseda soudu v Uherském Hradišti Tomáš Gargulák chce soud stabilizovat.

Problémy soudu s průtahy vyvrcholily letos na jaře, kdy na tři soudce z Uherského Hradiště podal předseda Krajského soudu v Brně Milan Bořek kárnou žalobu.

Důvodem byly průtahy při rozhodování a vyhotovování rozsudků. Jednomu ze soudců hrozí až odvolání z funkce. Kvůli podání žalob rezignovala předsedkyně uherskohradišťského okresního soudu Hana Kurfiřtová. O kárných žalobách se ale ještě nerozhodlo.

Už nikdy nic podobného nedopustit. Věznice v Uherském Hradišti znovu otevřela svoje brány

Věznice v Uherském Hradiště

Uherskohradišťská věznice, ve které v 50. letech umírali političtí vězni, se po půl roce opět otevřela veřejnosti.

Podle nového předsedy soudu Tomáše Garguláka se podařilo fungování soudu zrychlit asi o polovinu. "Za to patří dík mé předchůdkyni, která zavedla moderní metody řízení," uvedl Gargulák v pořadu Co vy na to. Případy se podle něj daří řešit v průměru do 150 až 200 dnů.

Kárné žaloby na soudce, kteří i nadále v Uherském Hradišti pracují, nechtěl Gargulák komentovat. Podle něj bude práci jednotlivých soudců sledovat a pokud by průtahy pokračovaly, tak zasáhne.

Na soudu nyní pracuje osmnáct soudců a každý odchod by byl problém. Problematický je především trestní úsek. "Získat nového soudce není jednoduché, musí se vždy počkat na návrh ministra spravedlnosti a jmenování prezidenta republiky," uvedl Gargulák.

Ten považuje podmínky na soudu v Uherském Hradišti za nedůstojné. Soud sídlí v jedné budově s Úřadem práce a Katastrálním úřadem. "Vejdeme se, ale prostory jsou stísněné, nedůstojné," uvedl nový předseda uherskohradišťského soudu.

Jeho předchůdkyně Hana Kurfiřtová chtěla, aby soud přestěhoval do prostor bývalé věznice. Podle Garguláka se každopádně musí najít nové prostory. "Pokud architekti dobře vyřeší prostory bývalé věznice, tak klidně tam," dodal.

autor: Andrea Kratinová
Spustit audio

Související