Sokolovská uhelná zahajuje postupný útlum těžby uhlí. A chystá první vlnu propouštění

22. listopad 2019 15:30

Společnost Sokolovská uhelná zahajuje postupný útlum těžby hnědého uhlí. Část dosavadních provozů začne postupně uzavírat. Už na příští rok firma připravuje propouštění. V první vlně firmu opustí téměř tisíc lidí.

Vedení těžařské společnosti Sokolovská uhelná připravuje snižování zaměstnaneckých míst, kvůli skokovému navýšení poplatků za emisní povolenky. Jen v letošním roce za ně firma odvede státu 1,4 miliardy korun.

Sokolovská uhelná

Podle generálního ředitele společnosti Františka Štěpánka se prostředky do regionu nevrací. Navíc je, podle něho, cílem povolenek hlavně omezit neekologickou těžbu a vypouštění škodlivin do ovzduší. „Jestliže chce stát těžbu postupně omezovat, kromě Sokolovska i v jiných regionech, musí také říci, čím nahradí zaniklá místa. A jakým způsobem se podobně postižené regiony budou vyvíjet dál,“ upozornil Štěpánek.

Kvůli plánovanému snižování objemu výroby sníží Sokolovská uhelná v roce 2020 počet pracovních míst o 700. O rok později budou následovat další tři stovky. Některé provozy zaměřené na zpracování uhlí uzavře, v jiných omezí produkci.

Sokolovská uhelná

Firma už teď spolupracuje na rekvalifikačních kurzech a jiném uplatnění propouštěných zaměstnanců se zástupci úřadu práce a Karlovarského kraje. Oceňuje to i ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček z hnutí ANO. „Už dnes vytváří pro několik set propuštěných lidí režim takový, aby je za pomoci kraje alokovali do jiných firem. Současně připravuje rekvalifikační režim. Troufáme si tvrdit, že ten první takzvaný náraz, který se týká stovek pracovníků, by i díky nízké míře nezaměstnanosti, nemusel dopadnout zle,“ dodal ministr Karel Havlíček.

Místostarosta Sokolova Jan Picka z ČSSD vidí blížící se propouštění jako problém. Ze zhruba čtyř tisíc zaměstnanců firmy totiž tvoří velkou část lidé ze Sokolova a okolí. Spoléhá však na dlouhodobou přípravu firmy a její serióznost. „Nám už to bylo avizováno dlouho dopředu. To, že vedení firmy řeší situaci dlouhodobě s různými ministerstvy a společně s úřady práce, to oceňujeme. Musím říci, že vedení Sokolovské uhelné patří mezi největší patrioty tohoto regionu,“ poznamenal místostarosta Sokolova Jan Picka.

autor: zdt | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio

Související