Slavnosti města Aše i další kulturní akce by měly sbližovat lidi a zlepšovat náladu

16. srpen 2023

V sobotu 19. srpna se pod kamennou rozhlednou na vrchu Háj v Aši konají Slavnosti města. Bohatý hudební a doprovodný program pro celou rodinu bude i letos zdarma.

Novinkou je například Afterparty v kempu, nebo bezplatný kyvadlový autobus, který bude návštěvníky svážet z města.

Slavnosti města Aš každoročně pořádá kulturní centrum LaRitma. To má od 1. července letošního roku nového ředitele. Stal se jím Petr Všetečka, v minulosti dlouholetý zastupitel a radní města.

„Slavnosti se chystají prakticky rok dopředu, takže většinu dramaturgie připravil bývalý ředitel Robert Vyskočil. Já jsem se organizačně podílel jen částečně,“ uvedl čerstvý šéf ašské kultury, který zkušenosti sbíral už coby provozovatel hudebního klubu.

Čtěte také

Program letošních slavností odstartuje na hlavním pódiu ve 13 hodin vystoupením Adele Kristy Live Band, což je revival oblíbené britské zpěvačky Adele. Dětské podium ožije krátce po 14. hodině. Na nejmenší část publika čekají indiánská, pirátská nebo pohádková show se Sněhurkou.

„Na hlavním podiu zahraje, mimo jiné, popová klasika v podání Davida Deyla nebo Petra Kotvalda. Vystoupí i Portless s Kryštofem Michalem, bývalým frontmanem kapely Support Lesbiens, moravská folková kapela skvělých muzikantů Moravians a po setmění uvedeme ještě kvalitní revivalovou formaci New Age of Smokie, která zahraje světoznámé hity od anglické skupiny,“ nastínil další část hudebního programu šéf pořádající LaRitmy.

Letošní programovou novinkou jsou DJ sety v podání místního DJe Čočkina a populárních DJ Angry Beats.

V rámci doprovodného programu bude v kempu opět postavený lunapark, kde bude spousta zábavných atrakcí a samozřejmostí je bohaté občerstvení. Moderátory slavností budou Miroslav Všetečka a Lukáš Kopecký.

Parkování na louce, kyvadlová doprava zdarma a Seniorbus

Návštěvníci budou mít tradičně možnost zaparkovat svá vozidla na louce v blízkosti hřbitova u Vrchu Háj. Zejména místní však mohou nově využít nejen kyvadlové autobusové dopravy, ale starší nebo handicapovaní občané pak budou mít k dispozici Seniorbus.

„Nízkopodlažní autobus bude stavět ve stanicích Lidový dům, u bývalého kina na Masarykově náměstí, na sídlišti u Goethova náměstí, u ředitelství Tosty, na sídlišti Nemocniční a nakonec u hřbitova na vrchu Háj,“ popisuje novinku ředitel LaRitmy Petr Všetečka.

Kyvadlová linka bude jezdit zdarma. Pro seniory a držitele průkazu ZTP nebo ZTP/P pak bude za poplatek 20 korun jezdit městský Seniorbus, který si mohou lidé objednat na danou hodinu a adresu již nyní.

Ašský kvíz o zajímavé ceny

Další novinku je kvíz o ašských událostech a tématech. Ve spolupráci s místním infocentrem ho připraví jeden z moderátorů slavností Lukáš Kopecký, který v minulosti ve městě pořádal populární Pub kvízy.

„Do soutěže se bude možné zapojit pomocí QR kódu, jednotlivci i týmy,“ uzavírá výčet z doprovodného programu Petr Všetečka s tím, že ti nejlepší dostanou věcné ceny nebo vstupenky na kulturní akce v Aši.

Kompletní program, informace k jízdním řádům nebo Seniorbusu najdou návštěvníci na webu LaRitmy. Slavnosti města Aš jsou letos opět jednodenní, jak tomu bylo v minulých letech. Pořadatelé se také vrátili ke vstupnému zdarma.

„Je otázkou, zda má být akce za jeden a půlmilionu korun s volným vstupným. Do budoucna zvážíme, zda bychom nezavedli alespoň symbolické vstupné, jehož výnos bychom pak mohli využít pro menší akce třeba na podzim,“ zakončil ředitel LaRitmy Petr Všetečka.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.