Škola a školka v exekuci. Rožnov pod Radhoštěm řeší, jak nepřijít o budovy pro vzdělávání

Spor Rožnova pod Radhoštěm a soukromé firmy o budovy školy Na Záhumení a školky Na Koryčanských pasekách stále není u konce.

Soudní tahanice mezi Rožnovem a společností IPR se vlečou už šestnáct let.

Nejvyšší soud nepotvrdil rozhodnutí Krajského soudu v Ostravě, že budovy patří městu a spor vrátil zpět k novému projednání. Ještě před novým rozhodnutím ale celou kauzu zkomplikovala exekuce uvalená na obě stavby.

Centrum, muzeum, Jurkovič i roboti. Rožnov pod Radhoštěm chce lákat do města víc lidí

Jurkovičova rozhledna v Rožnově pod Radhoštěm

Jde o třetí video, kterým chce radnice přilákat do města více turistů.

Město připravuje podle starosty Radima Holiše z hnutí ANO všechny potřebné právní kroky, aby o budovy školy Na Záhumení a školky Na Koryčanských pasekách, nepřišlo.

Soudní tahanice mezi Rožnovem a společností IPR se vlečou už šestnáct let.

Město se dlouhodobě snaží prokázat, že budovy přešly do jeho vlastnictví ještě před privatizací na základě hospodářské smlouvy. S tím však IPR, která je nyní v katastru nemovitostí vedená jako jejich vlastník, nesouhlasí. No a vše teď navíc zkomplikoval zmíněný exekuční příkaz.

Exekuce byla nařízena na základě návrhu bývalého zaměstnance Tesly Rožnov, který utrpěl v 90. letech pracovní úraz. Soudil se s IPR, která je jako právní nástupce Tesly za tento úraz zodpovědná. Bylo mu přiznané odškodnění, to ale společnost nevyplatila. Proto byla nařízená exekuce.

Jak potvrdil mluvčí města Tomáš Gross, právní oddělení rožnovské radnice podnikne všechny zákonné kroky k tomu, aby dražbě zabránilo. Jaké konkrétně nechce ale zveřejnit, protože nechce snížit šanci na jejich úspěšnost.

A pokud bude nařízena dražba, tak se jí podle starosty Radima Holiše město zúčastní.

Radnice je majitelem pozemků pod budovami i kolem nich a tak sází na to, že o domy nebude nikdo jiný než město usilovat. Právní oddělení města teď udělá podle starosty vše proto, aby se budovy neprodaly v exekuci dříve, než soud rozhodne o určení jejich vlastnictví.

autor: Gabriela Hykl
Spustit audio

Související