Silnice i koleje jsou opět průjezdné. Vítr bude dál slábnout

30. květen 2014

Škody, které způsobil dnešní vítr, už jsou na vlakových tratích a silnicích odstraněné. Hasiči měli po celý den plné ruce práce. Na východě Čech se potýkali se sněhovými jazyky. Vítr vyvracel a lámal stromy a způsoboval problémy v dopravě.

Vlaky po celé republice už opět jezdí podle svých jízdních řádů. Železničářům se podařilo zprovoznit poslední úsek, kde dopravu omezil strom spadlý při silném větru. Rychlíky mezi Holešovicemi a Bubenčem jen projížděly, osobní vlaky ve směru na Děčín tam nahradily autobusy a některé spoje dráhy odklonily po jiné trase.

Vítr by měl během noci slábnout. Zítra ráno by měl být podle meteoroložky Milady Šandové opět o něco silnější. Dnešnímu vichru by se ale už vyrovnat neměl.

„Během noci čekáme ještě čerstvý západní vítr, místy by v nárazech měl dosahovat rychlosti okolo 55 kilometrů za hodinu. Na horách to bude okolo 70 kilometrů za hodinu. Zítra očekáváme mírný západní až jihozápadní vítr. Už nebude tak silný, postupně bude slábnout,“ uvedla Šandová.

Noc bude ve znamení proměnlivé oblačnosti. Místy, zejména na horách, musíme počítat se sněhovými přeháňkami. Teploty klesnou na nulu až - 4 stupně.

Také zítra čekejte proměnlivou oblačnost, místy, hlavně na horách sněhové přeháňky. Nejvyšší teploty -1 až +3 stupně, na horách -3. Silný vítr bude večer slábnout.

Stále bez proudu

Již více než 24 hodin jsou bez elektrického proudu desítky obyvatel v Horních Tošanovích na Třinecku. Porucha na nízkém napětí od elektrické energie odřízla asi 25 domů.

Podobná je situace kvůli páteční vichřici i na jiných místech v regionu. Starosta Horních Tošanovic Petr Martiňák energetiky kritizuje. Měli by podle něj pracovat rychleji a koordinovaněji. Sami jim pomohli, když vlastními silami odstranili kmen stromu, který dráty zpřetrhal.

„Na poruše se snažíme pracovat všichni společně, ale bohužel ČEZ s námi na poruše spolupracovat nechce. Prostě nikdo z firmy se s námi nechce bavit,“ uvádí Martiňák.

Energetici kritiku odmítají. Silný vítr podle nich v regionu způsobil 20 poruch na vysokém napětí, které musejí opravit jako první, což se podařilo dnes odpoledne. Až pak mohou pracovat na nízkém napětí. V Horních Tošanovicích by dodávku elektřiny mohli obnovit do půlnoci.

autoři: mik , pir , Marie Sýkorová
Spustit audio