Silničářům v Královéhradeckém kraji nehrozí nedostatek posypových materiálů, na zimu jsou připraveni

29. říjen 2021 08:01

Silničáři v Královéhradeckém kraji před nadcházející zimní sezonou do oprav a nákupu nové techniky investovali téměř 80 milionů korun. Pořídili mimo jiné čtyři nové sypače nebo tři traktory. Od začátku listopadu pak budou v pohotovosti i jejich dispečinky zimní údržby.

Upylnulá zima byla v několika směrech rekordní - ve 131 dnech musel vyjet aspoň jeden sypač, což je nejvyšší číslo za posledních 15 let. A náklady vyrostly ze 93 na víc než 200 miliónů korun, jen od loňska. Jaká bude zima letos nikdo neví, že ale rostou ceny od energií až po materiál si naopak všimli snad všichni.

Čtěte také

Podle krajského radního Václava Řehoře z ODS by samotné hejtmanství nárůst cen pocítit nemělo, silničářům platí danou sazbu za kilometr.
„Údržba silnic má opravdu smlouvu, kde má ceny celkem pevné. Nicméně budeme samozřejmě koukat, jak se celá situace vyvíjí. Když se dnes jen podíváme na trh s energiemi, ale také třeba s určitými druhy materiálů, což právě například inertní materiál, tak bychom případně doplňovali finanční. Ale v tuto chvíli jsme připraveni na relativně standardní zimu."

Případné další navýšeni cen soli už by rozpočet výrazněji zasáhnout nemělo. Silničáři mají novou smlouvu s dodavateli s předem danou cenou, popisuje ředitel Údržby silnic Jiří Brandejs.
„Dodavatelé soli nám vypověděli smlouvu, kterou jsme měli v zimním období. Museli jsme tu soutěž realizovat znovu a cena se svedla asi o 50 korun na tunu."

Čtěte také

Většina posypového materiálu je už navíc ve skladech, dodává Václav Řehoř.
„V současné chvíli máme sklady soli a také inertních materiálů naplněny ze 75 procent. Při běžné zimě by nám tyto kapacity měly stačit. Ale doplňujeme postupně sklady až téměř do 100 procent, abychom případně měli i určité rezervy."

Silničáři v Královéhradeckém kraji udržují přes 3700 kilometrů silnic, v zimě se z tohoto množství neuklízí jen asi zhruba 200 kilometrů. Novinkou pro blížící se sezónu je slibovaná lepší sjízdnost silnice z Olešnice do Sedloňova v Orlických horách, kde mohou sypače nově používat i chemický posyp.

Ostatní zůstává, včetně aplikace Zimní obslouženost, na webových stránkách www.uskhk.eu, kde se řidiči mohou dozvědět, kdy naposledy byl daný úsek ošetřen.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související