Selský dvůr U Matoušů v Plzni ruší komentované prohlídky, na průvodce nejsou finance

6. březen 2024 11:40

Na nový návštěvnický režim přešel Selský dvůr U Matoušů v Plzni-Bolevci. Zatímco vloni byly možné prohlídky obytného stavení s průvodcem prakticky celoročně, letos si zájemci celý areál prohlížejí sami s textem v ruce.

Selský dvůr U Matoušů v Plzni-Bolevci

Zhruba za měsíc se otevřou státní památky v Česku. Podle Národního památkového ústavu budou mít na zajištění návštěvnického provozu stejně peněz jako loni, to znamená skoro 48 milionů korun. Na pokrytí stejného množství sezónních pracovníků to ale zřejmě stačit nebude. Úsporná opatření pocítil například Selský dvůr u Matoušů v Plzni-Bolevci, který už zahájil provoz.

„Nově budou návštěvníci procházet areál sami bez průvodce, k dispozici budou mít zatím vytištěné texty, postupně chceme zavést i systém QR kódů,“ uvádí správkyně Mirka Kubatová Pitrová. Dle jejích slov došlo ke zrušení prohlídek se stálým průvodcem z důvodu šetření. Podle tiskové mluvčí Národního památkového ústavu Blanky Černé si nicméně změnu vyžádali i sami návštěvníci. V každém případě budou ve dvoře komentované prohlídky probíhat už pouze při zvláštních příležitostech, například o Vánocích nebo v případě, že se předem ohlásí větší skupina návštěvníků.

Selský statek u Matoušů v Plzni - Bolevci

Národní památkový ústav už ke konci minulého roku v rámci systemizace snížil počet stálých pracovních úvazků zhruba o pět procent, což se dotklo i statku U Matoušů. „Na tento velký areál jsme teď s mou zástupkyní jen dvě. Na poloviční úvazek tu pak máme pana údržbáře,“ popisuje Mirka Kubatová Pitrová.

Letos navíc s novelou zákoníku práce bude možné při stejném objemu peněz zaměstnat méně sezónních pracovníků než loni, jak říká Blanka Černá. „Pracovníkům na dohodu o provedení činnosti a práce vniká nově nárok mimo jiné na příplatky za svátky nebo na dovolenou.“ Proto chce Národní památkový ústav dále jednat se zřizovatelem o možnosti navýšit finanční limit na pokrytí sezónních pracovníků.

autoři: Martina Klímová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio