Se schizofrenií v dobrém i zlém. Románový debut Gábiny Pokorné V hlavě si právem vysloužil nominaci na Cenu Jiřího Ortena

13. květen 2021

Mezi trojici děl nominovaných na letošní Cenu Jiřího Ortena se vedle Prasklin Kláry Vlasákové a básnické sbírky Šimona Leitgeba Betonová pláž dostal i román V hlavě, kterým loni debutovala vystudovaná bohemistka Gábina Pokorná. Próza vydaná nakladatelstvím Práh a čítající bezmála tři sta sedmdesát stran nese podtitul „ze zápisků mladé schizofreničky“ a čtenáře vskutku nechává nahlédnout do rozervané mysli mladé ženy trpící touto duševní chorobou.

Přebal knihy Gábiny Pokorné: V hlavě

Protagonistka a vypravěčka příběhu ovšem jedním dechem tvrdí, že „schizofrenie není nemoc, je to životní styl“. A skutečně její sugestivní vyprávění nezachycuje ani tak zápas s duševním onemocněním, jako spíše zarputilou snahu naučit se s dotyčnou diagnózou žít v dobrém i zlém. Nutno podotknout, že autorka moc dobře ví, o čem píše – ačkoliv se podle ní nejedná o knihu autobiografickou, opírala se při jejím psaní o vlastní životní zkušenosti, a to i z druhé strany pomyslné barikády. Kromě toho, že vystudovala bohemistiku a ve studiu české literatury pokračuje jako doktorandka, totiž studuje také sociální práci a mimo jiné vedla kurz biblioterapie v Psychiatrické nemocnici Bohnice.

Autentické svědectví o životě s diagnostikovanou F20

Gábině Pokorné se podařilo přetavit zkušenosti a poznatky týkající se života člověka trpícího schizofrenií do nadmíru poutavého a sugestivního vyprávění, které nepostrádá literární kvality ani již zmíněný terapeutický rozměr. Ve svém románu neváhá zachytit nejčernější myšlenky a pocity, které je schopen produkovat nemocný lidský mozek, a nevyhýbá se ani vulgarismům, ještě podtrhujícím autenticitu jejího příběhu.

A třebaže zdaleka ne každý čtenář bude mít dost sil, aby tuto nervy drásající výpověď o životě schizofrenika dočetl do konce, její vydání je nutno kvitovat s povděkem bez ohledu na to, jestli si za ni autorka Cenu Jiřího Ortena nakonec odnese, či nikoliv.

autor: Petr Nagy
Spustit audio

Související