Rozměrná replika Napoleonova obrazu se vydá k dějišti slavné slavkovské bitvy

21. listopad 2013

Stejnou cestou ke Slavkovu, jakou císař Napoleon absolvoval před 208 lety, se dnes vydává jeho obraz. Jde o repliku díla Francoise Gérarda Napoleon v korunovačním rouchu. Dílo restaurátorky Moniky Hadové už mohli lidé vidět v Brně a dopoledne ho čeká cesta do expozice na Prateckém kopci, odkud Napoleon jednu z nejslavnějších bitev všech dob řídil.

Včerejší slavnostní odhalení obrazu provázely dělové salvy, jeho vystavení v paláci, kde pobýval Napoleon před 208 léty, stejný počet hořících svící v oknech a před vchodem.
A ani transport na místo určení přesně ve stopách slavného císaře nebude obyčejný, prozrazuje spoluautor projektu Ivan Vystrčil:

„V 10 hod. bude obraz naložen na skutečný historický povoz ve speciální přepravní bedně - repliky přepravní bedny té doby - a v doprovodu vojáků na koních bude přepraven historickou cestou. Příjezd na Mohylu míru se očekává kolem 16. hodiny a kolem 18. hodiny bude zahájena slavnostní iluminace Mohyly míru a slavnostní zavěšení toho obrazu.“

Obraz vítěze od Slavkova ale nezůstane navždy osamocen. Autorka repliky restaurátorka Monika Hadová se chystá namalovat i obrazy jeho rivalů Františka I. a Alexandra I.

Přestože Napoleon vznikal pod jejíma rukama 300 hodin, dalšího úkolu se rozhodně neleká:

„Těším si na ně. Za prvé budou podstatně menší, za druhé to budou portréty. A protože čím víc člověk maluje, tak víc samozřejmě dostává do ruky malířských grifů. Nehledě na to, že samozřejmě si to musím nejdřív nastudovat, bude vznikat několik kopií, abych věděla jakým způsobem. Ale ano těším se na tu práci.“

Na tyto obrazy si návštěvníci slavkovského bojiště budou muset nějakou dobu počkat, nejslavnějšího ze tří císařů si ale mohou prohlédnout už za necelé dva týdny při tradiční rekonstrukci bitvy.

Na tyto obrazy si návštěvníci slavkovského bojiště budou muset nějakou dobu počkat, nejslavnějšího ze tří císařů si ale mohou prohlédnout už za necelé dva týdny při tradiční rekonstrukci bitvy.

Mohyla míru
autor: hol
Spustit audio