Režisér, nedobrovolný politik... Co jste o něm ještě nevěděli? Příběhy slavných: Rudolf Hrušínský

4. listopad 2016

S Jitkou Čvančarovou a Miroslavem Hanušem.


Účinkují: Jitka Čvančarová a Miroslav Hanuš
Napsala: Jana Soprová
Režie: Bela Schenková
Natočeno v roce 2016. Premiéra

Důvěryhodný, uklidňující hlas. Pohodový, až líný projev... Líný ale Rudolf Hrušínský nebyl. Často natáčel několik filmů najednou a hrál k tomu v divadle. Prý pracoval až 20 h denně. Zklidnil se, až když dostal infarkt. Taky celý život kouřil. Měl to ale v genech.

Maminka Hermína Červíčková prý ještě dva dny před porodem stála na jevišti (vždyť taky Červíčkové jsou u nás nejstarším divadelním rodem). Původně se po otci jmenoval Böhm, ale podle legendy z hladu neodolal hrušce, a tak ho překřtili na Hruškovského, později Hrušínského.

Vztah s Mandlovou?

Přestože kočovníci, jeho rodiče se nakonec přece jen usadili v Praze (otec hrál v Osvobozeném divadle). První scénou teprve 14letého Hrušínského byla Uranie. Zlom přišel ale až v souboru E. F. Buriana D37. Za války se z něj stal idol žen. Dokonce i hereček. Údajně ho měla svést i Adina Mandlová.

V letech 1941–1943 hrál v Divadle na Vinohradech. Protože se ale poměry zhoršovaly nechal se radši angažovat Lucerna filmem. Film jeho popularitu ještě zvýšil. Dokonce i režíroval film Jarní píseň a pak i parodii kovbojky Pancho se žení.

Svatba, Ornestinum a politika

V roce 1945 se seznámil s 16letou Evou Koubovou a vzali se. Hrušínskému bylo 25 a klubal se z něj herec charakterních rolí. Stal se součástí tzv. Ornestina. Legendární éry Městských divadel pražských pod taktovkou uměleckého šéfa a režiséra Oty Ornesta v jinak podivných 50. letech.

Z půvabného mladíčka se stal tělnatý mlčenlivý muž s jedinečným charismatem. V Národním prý dokázal šeptat tak, že ho slyšeli i na čtvrté galerii. Bojoval ale i se zdravotními problémy. Infarkty, cukrovku a další choroby prostě ignoroval. To, co ho ale málem dostalo, byl zákaz u filmu i na divadle.


Věděli jste, že...
všichni tři Rudolfové Hrušínští si spolu zahráli jen jednou? Bylo to v legendární inscenaci Činoherního klubu Obsluhoval jsem anglického krále.

Údajně v tom byla politika, možná závist kolegy... Po roce 1989 se ale Hrušínský sám dostal na kandidátku Občanského fóra a pak i na dva roky do Sněmovny. A večer ale hrál v divadle. I když rušný život vyvažoval rybařením a tichem u vody, takový nátlak nevydržel. Zemřel v 73 letech.

autoři: lup , Jana Soprová
Spustit audio