Režisér, houslista a herec Jiří Císler. Aby se vyhnul svatbě, předstíral smrt!

„Lásku a nenávist ženy muž unese. Neunese její lhostejnost,“ řekl Jiří Císler. Zemřel 17. dubna 2004. Tento skvělý bavič, režisér i herec vyrůstal v Českých Budějovicích. Jeho maminka Ukrajinka mu dala jméno Jiří, ale tatínek si přál Jana, a tak mu říkal až do chvíle, kdy Jirka začal chodit do školy. Teprve u zápisu se dozvěděl pravdu, že se jeho syn jmenuje Jiří. Od svých 4 let hrál na housle, kterým věnoval šest až osm hodin denně a jako houslista se nechal také zaměstnat.

Problém byl, když měl jít na vojnu. Dvouletý výpadek si nemohl dovolit, a proto hledal jakoukoliv možnost, aby se dostal k hudbě. Naskytla se mu příležitost hrát v průvodu, ale do něj se housle příliš nehodily, tak se musel naučit hrát na trubku, což poměrně rychle zvládl a vojnu si tak mohl odtroubit.

Pěstoval si pověst svůdníka

Doma na něj už tehdy čekala jeho první manželka Boženka, se kterou měl později dvojčata, dcery Zuzanu a Johanu. Co se týká žen, pěstoval si Císler pověst svůdníka. V padesáti letech se ucházel o přízeň o třicet let mladší kolegyně z divadla a byl ochoten udělat cokoliv, aby ji získal. Proto jí slíbil manželství, které ovšem nedopadlo, protože se zalekl a raději poslal všem oznámení, že zemřel.

S dívkou se sice rozešli, ale o rok později oba vstoupili do svazku manželského s jinými polovičkami. Jak vypadala jeho první zkušenost se ženou? Co si na něj vymyslel režisér Juraj Jakubisko a jak vznikalo legendární představení Kytice v divadle Semafor? To se dozvíte v dnešních Příbězích z kalendáře.

Další Příběhy z kalendáře poslouchejte online na webu Dvojky nebo v aplikaci mujRozhlas

autoři: Jan Kovařík , Jitka Novotná , Jindřich Bíč
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.