Rastislav Maďar: Chřipka nebo pneumokok mohou i zabít. Nepodceňujte očkování!

8. říjen 2013

S odborným garantem očkovacích center doc. MUDr. Rastislavem Maďarem, CSc. jsme mluvili o očkování proti chřipce a pneumokokovým infekcím.

Probírali jsme, jak jsou obě onemocnění nebezpečná. Zaměřili jsme se na to, jak jim lze preventivně předcházet.

Chřipka může i zabít

Každoročně chřipka postihuje 5 až 15 procent obyvatel naší planety. Způsobuje oběti na lidských životech, dlouhodobé zdravotní komplikace i značné finanční ztráty pro rodinu, zaměstnavatele i stát.

Závažnou formou této nákazy ročně onemocní 3 až 5 miliónů osob, pro 250.000 až 500.000 z nich končí smrtelně. Skutečných obětí chřipky je však mnohem více než ukazují oficiální statistiky.

Jako příčina úmrtí se eviduje spíše kardiovaskulární selhání nebo jiná chronická základní nemoc, než před týdny prodělaná chřipka, která akutní zhoršení způsobila.

Rýma (ilustrační foto)

Nejvíce nemocných chřipkou je na podzim a v zimě

Případy chřipky se vyskytují celoročně. Jejich intenzita stoupá v chladnějším období, tj. v průběhu podzimu a zimy. Infekčnost pacienta začíná už 1 až 2 dny před vznikem prvních příznaků a končí obvykle 5 až 7 dní po nástupu chřipky. Děti a pacienti s oslabenou imunitou však mohou být infekční i delší dobu.

„Nekomplikované infekce dýchacích cest způsobuje mnoho infekčních původců, zejména virů a bakterií. Projevují se např. suchým kašlem, pálením za hrudní kostí, bolestí hlavy, svalů a kloubů, chrapotem či pálením a slzením očí. Nebezpečné jsou však hlavně skutečná chřipka, RSV infekce u dětí a některé bakteriální infekce, které mohou vést k závažným komplikacím s hospitalizací až k úmrtím“, uvádí Doc. MUDr. Rastislav Maďar, PhD., Prezident Fóra infekční, tropické a cestovní medicíny.

Chřipka oslabí celkovou imunitu

Skutečná chřipka oslabí obranyschopnost dýchacích cest i celkovou imunitu a vyčerpá kapacity imunitního systému, čím vzniká riziková situace při další akutní infekci – tzv. superinfekci jiným patogenem, např. bakterií pneumokok. Chřipka může akutně zhoršit dlouhodobé chronické onemocnění např. srdce, jater, ledvin či astma.

Lékarna, chřipka, nemoc (ilustrační foto)

Proočkovanost proti chřipce je v ČR velmi nízká. Pohybuje se na úrovni 5 procent. Navíc s klesajícím trendem v posledních letech. Její zvýšení na 15 procent by přineslo vedle stovek zachráněných lidských životů finanční úsporu přes 1 miliardu korun.

Nejvíc obětí je po napadení pneumokokem

Nejvíc obětí z řad nemocí, kterým lze předcházet očkováním, si každoročně vyžádá bakterie pneumokok. I tento původce se běžně vyskytuje v kolektivech a to až u 30-60 procent zdravých dětí a 10 procent zdravých dospělých.

Pokud však napadne člověka s oslabenou imunitou, dlouhodobou nemocí, věkem, akutní virózou (chřipkou), může způsobit smrtelnou infekci.

Dítě v nemocnici (ilustrační foto)

„Všem osobám se závažnější chronickou nemocí srdce, dýchacích cest (astma, obstrukční nemoc plic), s cukrovkou, nemocí ledvin a s oslabenou imunitou (ať už nemocí nebo její léčbou) doporučujeme jednu dávku pneumokokové vakcíny (chrání až 5 let), říká Rastislav Maďar.

Tento původce způsobuje až polovinu nebezpečných nemocničních zápalů plic. Příběh o tom, že člověk v zimě uklouzne a i přes relativně nezávažný úraz a úspěšnou operaci se už z nemocnice nevrátí je známý snad každému. A hlavním viníkem těchto smutných případů je právě pneumokok.

Chřipka - jak chránit sebe i své okolí
autoři: Alima Martinová , Rastislav Maďar
Spustit audio