První pomoc při epileptickém záchvatu? Hlavně pozor, ať ještě víc neublížíte!

31. srpen 2016

Záchvat epilepsie (padoucnice, svaté nemoci) vypadá děsivě. Nemocný sebou na zemi nekontrolovatelně zmítá (nebo je v bezvědomí), vydává zvuky... O první pomoci pak koluje plno mýtů.

„Epilepsie je chronické onemocnění mozku, které se projevuje opakovanými záchvaty,“ říká Iva Příhodová z Neurologické kliniky VFN a 1. LF UK v Praze. Pokud je člověk v záchvatu (a v bezvědomí), musíte z jeho okolí odstranit všechny nebezpečné předměty. Nemocného uložte na bok do stabilizované polohy.

Dřív se doporučovalo vložit mezi zuby něco pevného. „Násilím mu ale rozhodně neotevírejte ústa a nic do nich nevkládejte,“ varuje lékařka. Většina záchvatů trvá 5 minut. Často ani nemusíte volat záchrannou službu. „Pokud jste ale svědky záchvatu neznámého člověka na ulici, tak záchranku určitě zavolejte.“


Spouštěče epilepsie
- stres
- hormonální změny
- alkohol a drogy
- fotostimulace (blikavé světlo)
- nepravidelný režim spánku (spánková deprivace)

Příčin je mnoho

Některé typy epilepsie jsou podmíněny geneticky (epileptický syndrom), nemoc může být ale spojená s cévní mozkovou příhodou, s nádory, poraněním mozku, infekci a svou roli může hrát třeba otrava alkoholem (abúze). Dispozici k záchvatům mají ale i dětí s takzvanými neuro-vývojovým onemocněním (porucha pozornosti s hyperaktivitou, autismus).

„O epilepsii ale mluvíme, jen když dochází k záchvatům. Změny na EEG ještě nic neznamenají,“ vysvětluje lékařka. U dětí se nejčastěji setkáte s tzv. zahleděním (absencí), které se dobře léčí a časem vymizí. „Katastrofické epilepsie, které zatím neumíme dobře léčit, bývají bohužel spojené s rozpadem intelektu a řečových dovedností.“

Přístroj EEG - elektroencefalograf

Léčba je na roky

Pokud máte epilepsii diagnostikovánu, přijdou na řadu léky, které snižují záchvatový práh. Užívat je musíte nejméně dva roky od posledního ataku. Součástí léčby je změna vašeho životního stylu: pravidelný spánek, zákaz alkoholu, omezit byste měli třeba i sledování počítače a televize (kvůli blikavému světlu).

autoři: lup , Stáňa Lekešová
Spustit audio