První kompletní fotografický atlas rostlin v Česku připravují vědci. Bude obsahovat přes 3100 druhů

10. červen 2023

Novinky a aktuality ze světa vědy a techniky. Nenechte si utéct informace ze všech možných odvětví, které obohatí váš pohled na svět. Přinesou vám poznání i poučení. Sledujeme vesmírné projekty, lékařské výzkumy nebo archeologické objevy.

Čtěte také

Nejdéle fungující česká družice na oběžné dráze Země shořela. Česká družice VZLUSAT-1, která byla vyvinutá ve Výzkumném a zkušebním leteckém ústavu (VZLÚ) ve spolupráci s tuzemskými společnostmi a univerzitami, shořela v atmosféře téměř po šesti letech fungování. Byla nejdéle fungující českou družicí na oběžné dráze. Poslední záznam je z 6. června, kdy se VZLUSAT-1 odmlčel.

Hvězdárna ve Ždánicích na Hodonínsku má nový dalekohled, lze díky němu pozorovat vzdálené galaxie a mlhoviny. Astrofyzici z Masarykovy univerzity instalovali a odzkoušeli v observatoři ve Ždánicích na Hodonínsku největší dalekohled na moravských hvězdárnách. Město hvězdárnu odkoupilo před sedmi lety a postupně ji opravuje. Nový přístroj ústav teoretické fyziky a astrofyziky využije při výuce studentů i pro vědecká pozorování.

Čtěte také

Čína zahájila práci na vrtu hlubokém 11 100 metrů, cílem je průzkum zemské kůry. Práce na vrtu začaly v poušti v Tarimské pánvi v Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang na severozápadě Číny. Očekává se, že projekt bude dokončen za 457 dní a čínská média o něm hovoří jako o "mezníku v čínském průzkumu hlubin země".

Vědci připravují první kompletní fotografický atlas rostlin v Česku. Obsahovat by měl více než 3000 druhů rostlin. Od roku 2018 na něm pracuje 20 botaniků a více než 60 fotografů, sdělila jedna z autorek Alena Lepší. „Atlasů rostlin je spoustu, ale jsou to menší knížky nebo překlady ze zahraničí a mají maximálně 1000 taxonů. Navíc často bývají i kreslené. Atlas, který právě vzniká, bude obsahovat více než 3100 druhů, protože do něj dáme všechny původní české rostliny," uvedla.

Čtěte také

Čeští odborníci pracují na vývoji bezpečnějších baterií, místo těch lithiových. Odborníci v Akademickém ústavu fyzikáoní chemie Jaroslava Heyrovského nahrazují za určitých podmínek výbušné lithium obyčejnou vodou a snadno dostupným křemíkem. Nově vyvíjené baterie jsou podle vědců bezpečnější a mají vyšší kapacitu.

V Podorlicku archeologové našli zřejmě místo pohřebního rituálu z doby Keltů„V ČR jsou nálezy hrobů z pozdní doby laténské ojedinělé,“ uvedla archeoložka rychnovského muzea Martina Beková. Záchranný archeologický průzkum v druhé části obchvatu Opočna se uskutečnil loni a zasáhl břehy Zlatého potoka, který je obchvatem přemostěn. Archeologové v současnosti nálezy zpracovávají a vyhodnocují.

Technický pokrok a poznávání se nedá zastavit. Zvláště v 21. století je vývoj tak překotný, že kdo chvíli stál, už stojí opodál!

autoři: Michal Klokočník , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.