Průměrný věk zubařů ordinujících na Rychnovsku je 64 let. Navíc je jich zoufale málo

24. únor 2018 09:05

Rychnovsko trápí nedostatek zubařů, ani jedna ordinace není například v Solnici, kde žije víc než dva tisíce obyvatel. Někteří lidé tak zůstali úplně bez lékaře, jiní kvůli ošetření dojíždí desítky kilometrů daleko.

„Mám manžela, který už má zubaře v důchodu a musel si najít lékaře nového, v Hradci Králové. Blíž bohužel nikdo nebyl," říká paní Iveta, která žije s manželem v Kvasinách. Její stomatolog má už sice nárok na důchod, ale ještě ordinuje. Manžel takové štěstí nemá a dojíždí do čtyřicet kilometrů vzdáleného Hradce Králové.

Ještě hůř je na tom Pavlína Trösterová. Ta se před rokem kvůli práci v Kostelci nad Orlicí přestěhovala z Jižních Čech do Českého Meziříčí, od té doby je bez zubaře. „Obvolávám tady v okolí a opravdu je to otřesné. Buď končí, nebo jsou těhotné, nebo tu ordinaci ruší. Je strašně málo zubařů."

Kritickou situaci potvrzují také v Solnici, městu s více než dvěma tisícovkami obyvatel. Nového zubaře začala tamní radnice shánět přesně před rokem, v době, kdy místní zubař oznámil odchod do důchodu. V něm je od listopadu, jeho ordinace zůstala od té doby prázdná.

Nezávislý starosta Jan Hostinský má přitom za sebou celou řadu jednání se zástupci firem, které jinde v republice ordinace provozují, a nebo samotnými lékaři. „A to ať s českými, polskými, s ukrajinskými. Snažil jsem se sehnat lékaře i z okolí. Ale bohužel je to v tuto chvíli bez výsledku."

Solnice přitom nabízí nejen kompletně vybavenou ordinaci, ale i byt.

Zubařka (ilustrační foto)

Podle statistiky Ministerstva zdravotnictví, do které se starostou společně nahlížíme, patří Rychnovsko mezi nejproblémovější oblasti v republice - alespoň co se týká věku zubařů.

„Věková struktura stomatologů na Rychnovsku - 64 let průměrný věk," říká Jan Hostinský.

Do hledání zubařů v oblasti se zapojila i automobilka, která v Kvasinách zaměstnává víc než osm tisíc lidí.

zubař, zuby

Podrobnosti doplňuje mluvčí společnosti Martina Gillichová. „Zahájili jsme jednání s Českou stomatologickou komorou a Stomatologickou klinikou na Lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Hradci Králové. Společnost je připravena pomoci s vybavením nové ordinace stomatologa v okolí závodu Kvasiny, včetně podpory v oblasti mobility a ubytování."

Vznik ordinací v menších městech se rozhodlo podpořit i Ministerstvo zdravotnictví. Lékařům při splnění několika podmínek nabízí víc než milion korun. Jestli to pomůže najít nové stomatology na Rychnovsko ale jisté není.

autoři: Milan Baják , PLE
Spustit audio

Související