Proměnlivý hudební záliv jménem Miasmah nabízí prostor k zamyšlení

30. duben 2021

Vydavatelství Miasmah slaví 15 let fungování. Label Erika Skodvina prošel vývojem od produkce indie elektroniky, přes post-klasiku až po řadu směrů infikovaných rockem.

Než začala značka Miasmah vydávat fyzické nosiče, existovala jako agilní netlabel. Norský hudebník a grafik Erik Skodvin tuto etapu zpětně bere jako užitečnou vydavatelskou školu. K dnešnímu dni label vydal padesát titulů, přičemž jejich společnou charakteristikou může být sousloví „potemnělá hudba“.

Miasmah není vydavatelstvím, které by se do povědomí posluchačů dostalo vydáním jedné konkrétní mimořádné nahrávky. Je důkazem, že trpělivou mravenčí prací lze budovat vydavatelství i na experimentálním žánrovém okraji hudebního spektra. A postupně tak vytvářet klidný ostrov na rozbouřeném hudebním moři.

Z umělců, které Miasmah vydal, můžeme vypíchnout tvorbu samotného Skodvina, kterou uslyšíte v projektech Svarte Greiner nebo B/B/S/. Debutovým albem Daydreaming zde nastartoval svou úžasnou sólovou kariéru Američan Rafael Anton Irisarri. Významným impulzem pro vydavatelství bylo ale i spojení s bubeníkem shoegaze hvězd Slowdive Simonem Scottem, který po prvních post-klasických letech zanesl do světa tohoto norského vydavatelství první rockové vlivy.

Dnes je Miasmah zavedenou značkou, kde vychází zajímavá, většinou tichá a pomalá hudba na pomezí ambientu, postrocku, klasiky a avantgardy. Nebrání se ale ani písničkovým vlivům, viz alba Američanů Zelienopole nebo připravovaná sólo kolekce jejich předáka Matta Christensena. Z nových jmen musíme upozornit na barevné výlety napříč žánry v podání belgického projektu Kaboom Karavan nebo minimalismem očištěný rock Brita Jamese Welburna.

Pořad připravil: Pavel Zelinka
autor: Pavel Zelinka
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.