Proč roste počet dětí, které se chtějí zabít?

11. duben 2016

Stále víc rodičů si stěžuje na své děti. Jsou opravdu tak líné? Nechtějí sportovat ani se učit? Nechtějí číst? Podle psychologa Jiřího Nováka jsou problémy s mladou generací opravdu větší než před 20 lety. A víc dětí páchá i sebevraždu.

„Generace třicátníků je méně odolná vůči zátěži. Stejné ale platí i pro současnou generaci školní,“ říká psycholog Jiří Novák. Česko má ve srovnání se sousedními zeměmi největší počet sebevražd nebo pokusů o ni. U dětí do 15 let je počet až 10x vyšší. Dětská psychiatrie Motol jich ročně eviduje na 500.

Zarážející motivy

„Často jde o děti z neúplných a dysfunkčních rodin, které jsou týrané nebo dokonce zneužívané,“ nepřekvapuje nejdřív psycholog. „Nejčastější pokusy o sebevraždu jsou ale mezi dětmi na základních školách. Mohou třeba velmi těžce nést, pokud dostanou kopačky od 13leté lásky.“

„Ale co mě opravdu zaráží je nejčastější důvod, proč dítě odmítá žít. Rodiče mu jen nechtějí koupit drahý mobil nebo airsoftovou pušku.“ Nejde přitom o děti ze sociálně slabých vrstev, ale z movitějších rodin. Proč se to podle psychologa asi děje? Protože jsme pohlceni internetem a přístupem k němu.

Když jste dřív chtěli například studovat, museli jste do knihovny, udělat si výpisky. Dneska stačí internet. „Ten ale nahradil i přátele, zábavu a třeba poučení. Nechci tvrdit, že internet je něco špatného, jen člověk musí znát míru. Přemíra používání různých chytrých krabiček ubírá vaši inteligenci.“

Varovné signály a co s nimi

Podle psychologa by si rodiče měli dětí víc všímat. A zpozornět, když přestávají komunikovat. „Když se vyhýbá a nechce odpovídat na otázky, je to často běžný projev puberty. Ale pokud se to stupňuje a izoluje se i od svých kamarádů, tak to může znamenat i něco velmi negativního,“ varuje.

Ve škole

Jak se má tedy rodič zachovat? Dítě by podle psychologa mělo vědět, že rodič je pro něj ten nejbližší člověk, který mu vždy pomůže, poradí. „Jakmile ale začne vzájemná důvěra mizet, musíte na ní znova začít pracovat.“ Důležité je také přenést odpovědnost sám za sebe z rodiče na dítě.

Ostatní záznamy poraden najdete v Dopoledni s Dvojkou.

autoři: lup , Jiří Holoubek
Spustit audio