Probudit v sobě hlad po životě. Hrdinou Vojkůvkovy prózy je poněkud netradiční bezdomovec

13. duben 2022

Příběh muže, který se dobrovolně rozhodl žít na ulici, vypráví ve své nové próze nazvané Potřeba hladu Roman Vojkůvka. Filmař, spisovatel a hudebník, opravdový muž devatera řemesel s bohatými životními zkušenostmi, z nichž těží i v přítomné knize, vydané Milanem Hodkem v nakladatelství Paper Jam.

Přebal knihy Potřeba hladu Roman Vojkůvka

Jméno Romana Vojkůvky až donedávna znali především tuzemští fanoušci hororu, a to jak toho literárního, tak i filmového. Právě ve znamení dotyčného žánru natočil několik krátkometrážních snímků i dva celovečerní filmy a vydal sbírku povídek s názvem Řezničina. Je ovšem také autorem existenciálně laděné novely Chránit pevnost, k níž připojil pět povídek na téma každodenního boje o přežití, nebo oceňovaného scénáře k filmu Jana Prušinovského Chyby, za který byl v loňském roce nominován na Českého lva i Cenu české filmové kritiky.

Nechtěl být nasycen, toužil po hladu, protože ten mu dával pocit, že život má smysl.
Claudio Berkoff z knihy Roman Vojkůvka: Potřeba hladu

Protagonistou stopadesátistránkové novely je čtyřicátník Marek, který se jednoho dne rozhodl opustit dosavadní život – svou o deset let mladší přítelkyni, nezáživné zaměstnání i pronajatý byt. Nestane se však z něho klasický bezdomovec, ale spíše samotářský tulák, zakládající si na své volnosti a svobodě. Přespává sice v opuštěné tovární hale, sbírá měď, hliník či vratné lahve a neštítí se ani jídla z popelnice, ale zároveň se vyhýbá alkoholu i drogám a příčí se mu žebrat nebo dokonce krást. Rychle přitom zjistí, že svět je pořád stejný jako ve svých prvopočátcích. Lovec a kořist, dravec a oběť. Drsný život na ulici jej tak brzy zocelí na těle i na duchu a vybaví zkušenostmi potřebnými k přežití mimo civilizaci.

Čtěte také

Do ní se ovšem jednou za měsíc vrací, jako nějaký dávný lovec, který si odskočil z divočiny doplnit zásoby. Markův speciální den, zaměřený na ukojení základních lidských potřeb – počínaje jídlem a sexem konče –, se vyznačuje pevným harmonogramem, který mu propůjčuje rysy určitého osobního rituálu. Což odpovídá důležitosti, jakou mu sám hrdina přikládá – je totiž přesvědčen, že bez něj by mohl časem zešílet. Marek samozřejmě během své cesty z mainstreamové společnosti naráží na řadu překážek i četná pokušení. To největší představuje bezesporu Magda, pětatřicetiletá kuchařka, do které se už jako bezdomovec zamiluje, ovšem celou pravdu o sobě jí dlouho zamlčuje. Hrdinův bytostný odpor k takzvaně normálnímu životu však nezlomí ani láska. 

Próza jdoucí přímo k věci

V úsečných větách a nepříliš košatých souvětích bohužel o to více vynikne množství chyb v interpunkci, které nedělají dobrou reklamu dvojici redaktorů-literátů podepsané pod touto knihou, a sice Patriku Linhartovi a Bohuslavu Vaňkovi-Úvalskému. To je však jen drobná vada na kráse jinak poměrně čtivé a zajímavé prózy Potřeba hladu, která se stává připomínkou toho, že za skutečnou svobodu se platí nemalá cena.

 

autor: Petr Nagy
Spustit audio

Související