Příběhy z kalendáře - bombardování Ústí nad Labem

19. duben 2011
Příběhy z kalendáře

Čemu vděčí centrum Ústí nad Labem za svůj dnešní vzhled? Spojeneckému bombardování, dalo by se s velkou dávkou ironie říci. Ale zase tak daleko od pravdy to není…

Dnešní krajské město bylo dlouho ušetřeno bombardování. První nálet se odehrál až v prosinci 1944, ale nejničivější útok přišel v dubnu 1945.

Jak napsal historik Vladimír Kaiser, nepoškozený ústecký železniční uzel sloužil německé armádě k přepravě vojska a materiálu na přibližující se východní frontu a v některých ústeckých závodech běžela stále naplno zbrojní výroba.

Spojenci potřebovali válku v Evropě rychle skončit a pokračovat na Dálném Východě. A tak nasadili veškerou sílu na zlomení posledních zbytků nacistického odporu. Ústí s obrovským nádražím a dvěma mosty přes Labe bylo logickým cílem.

V centru Ústí bylo zničeno sto šedesát pět domů a poškozeno přes šest set padesát. Ústecké předměstí Ostrov bylo zcela zlikvidováno. Západní nádraží bylo sice těžce poškozeno, nacistům se však podařilo obnovit železniční provoz už několik hodin po bombardování.

Nálety si vyžádaly přes pět set mrtvých. Ústí nad Labem se vedle Plzně stalo válkou nejvíce poškozeným městem v republice. A i když si o moderní zástavbě v jeho centru můžeme myslet cokoli, je to vlastně po dlouhých desetiletích vyrovnávání se s následky války.

autor: Alena Perková
Spustit audio