Příběhy slavných: Jiří Sovák

1. září 2014

Od tří let před hospodským publikem? Není divu, že ho kariéra hostinského nelákala! Jak se ale tenhle Světák, Písař a Chalupář dostal až do činohry Národního divadla vedle Wericha nebo Horníčka?

Jeho neposedná povaha ho už od mládí předurčovala k hereckému povolání. Své první publikum si našel už jako tříletý v restauraci na pražském Smíchově, kterou provozoval jeho otec.

Ani tak ale jeho cesta na divadelní prkna nebyla jednoduchá. Přísný pan hostinský chtěl ze syna vychovat nástupce. Jiřík měl ale jiný názor. Z hoteliérské školy utekl k divadlu. Bylo mu 18 a neměl žádné herecké zkušenosti.

Hereckou školou mu byl sám život

Po celou dobu kariéry byl jeho největší školou sám život a kolegové z branže, se kterými spolupracoval. Jeho největšími vzory a přáteli se stali velikáni jako E. F. Burian, Martin Frič, Jan Werich, Jaroslav Marvan či Zdeněk Štěpánek.

Klikněte na video a podívejte se, s jakou pokorou se Jiří Sovák popral s herectvím!

V 50. letech se prokousával politickými agitkami. Ale od roku 1963, kdy zazářil v krátkém komediálním snímku Uspořená libra, se začalo blýskat na lepší časy. Spolu s filmy Až přijde kocour, Kdo chce zabít Jessie, Světáci či Marečku, podejte mi pero přišla i velká popularita.

Francouzský vs. český venkov

Kromě filmů účinkoval i v televizních seriálech. Neuvěřitelné příběhy dvou roztržitých starých mládenců na francouzském venkově v seriálu Byli jednou dva písaři a osudy penzisty Evžena Humla v seriálu Chalupáři dnes patří k českým seriálovým klasikám.

Děti si ho zase určitě vybaví jako kouzelníka Viga nebo rytíře Brtníka z Brtníku z pohádky Ať žijí duchové. Spolu s Vladimírem Menšíkem či Miroslavem Horníčkem jezdil se zábavnými pořady a rozdával smích a dobrou náladu. Jeho břitký a pohotový humor dokázal napodobit málokdo.

Hrají: Vladimír Hauser, Táňa Hlostová
Režie: Lukáš Kopecký
Vyrobil Český rozhlas Brno.

Poslouchejte od pondělí 1. do pátku 5. září vždy v 9:30 na Dvojce. Audia po jejich odvysílání naleznete také na konci tohoto článku nebo v iRadiu.

autor: ČRo Dvojka
Spustit audio