Při manipulaci se zábavní pyrotechnikou je na místě opatrnost.

31. prosinec 2005

Konec starého a začátek nového roku si už málokdo z nás dokáže představit bez blýskání a rachotu nejrůznějších petard a rachejtlí. Některé ale mohou být i nebezpečné.

Trh v současnosti nabízí velmi širokou škálu zábavní pyrotechniky, která by neměla způsobit žádné škody na zdraví a majetku, pokud jsou ovšem při jejím prodeji a používání dodrženy veškeré předpisy. Tím hlavním je zakoupit pouze výrobky schválené pro užívání laickou veřejností, tedy s příslušným atestem. Pro děti a mládež do osmnácti let je určena pouze pyrotechnika první, tedy nejméně nebezpečné třídy, pro dospělé druhé třídy, ty vyšší už patří pouze do rukou odborníků.

Na co dále máme při silvestrovském ohňostroji dávat pozor, připomíná jihomoravská policejní mluvčí Dagmar Bartoníková: "Pyrotechnika by měla být vždy vybavena návodem v češtině. Uživatel by se měl přesvědčit, zda ji může použít v místnosti či na balkónu nebo má delší dolet a je určena pouze pro venkovní použití. V každém případě bychom měli přesně dodržet návod. V něm by mělo být uvedeno i to, jak výrobek v případě, kdy nedojde k explozi, zlikvidovat."

K silvestrovským oslavám se váže i zvýšená konzumace alkoholu. Pak je na místě obzvláště velká opatrnost, varuje Dagmar Bartoníková: "Alkohol se s odpalováním zábavné pyrotechniky rozhodně neslučuje. Snižuje totiž míru sebehodnocení a může se stát, že člověk si v alkoholovém opojení nevšimne, že v okolí se nacházejí další lidé a odpálí rachejtli nevhodným směrem. Může pak dojít k poškození majetku nebo i k poranění a v nejhorším případě i usmrcení lidí."

"Bohužel každý rok naši specialisté vyjíždějí k takovým případům. Potom jsou to velice smutné zkušenosti a lidé většinou říkají, že kdyby mohli vrátit o několik hodin čas, tak by to udělali, ale samozřejmě to už nejde," řekla nám závěrem jihomoravská policejní mluvčí Dagmar Bartoníková.

autor: hol
Spustit audio