Přes 300 šicích strojů bezplatně opravil muž z Mostu lidem po celém Česku, kteří šijí roušky

2. duben 2020 15:09

Stovky šicích strojů v domácnostech, v mateřských školách i ve firmách, kde místo běžné činnosti šijí roušky, opravil zdarma Josef Šebek z Mostu.

Když v polovině března lidé začali šít roušky, nabídl prostřednictvím sociálních sítí bezplatnou opravu šicích strojů.

„Dal jsem to na nějaké fórum, myslel jsem si, že to bude pro Most a okolí, jenže jsem to nějak blbě odklikl a už to frčelo po celé republice, takže v tom teď jedu tak, jak se dá – manuálně i po telefonu,“ vzpomíná s úsměvem.

Od začátku měla jeho nabídka stovky sdílení, dnes skoro tři sta tisíc a volají mu lidé z celé republiky. Šicí stroje opravuje v Mostě, Bílině, Teplicích nebo Chomutově a ještě k tomu chodí do zaměstnání.

Přes 350 opravených šicích strojů za 14 dní

„Dělám ranní, noční, dva dny volno. Ten den před noční a ty dva dny volna věnuji těm dobrým ženám, co šijí roušky,“ shrnuje lakonicky a dodává: „Od března jsem zatím opravil kolem 370 strojů. To se některému mechanikovi nepodaří za celý život, a já to mám za 14 dní.“

Kdyby si Josef Šebek za každou opravu a seřízení šicího stroje účtoval běžnou sazbu, vydělal by si za poslední tři týdny na tři luxusní zahraniční dovolené. Sám se ale řídí jiným pravidlem: „Mám krédo, že na nemoci se nemá vydělávat,“ vysvětluje.

Všechny práce tak provádí zcela bezplatně, a když zrovna neopravuje šicí stroj, uděluje cenné rady na dálku. Po telefonu už opravil například v Českých Budějovicích, v Brně nebo v Pardubicích téměř 200 šicích strojů.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související