Před 30 lety odjel z Frenštátu první vlak s vojáky a technikou sovětské armády

26. únor 2020 08:04

Přesně před třiceti lety se začala stahovat z tehdejšího Československa sovětská vojska. Odsun začal 26. února 1990 ve Frenštátu pod Radhoštěm. Vlak plný ruské techniky vyjel z tamního nádraží odpoledne ve tři čtvrtě na tři.

„Byl to nejkrásnější den a přičinili jsme se o to všichni. Taky jsem v tom měl prsty,“ vzpomíná s úsměvem na 26. únor 1990 jeden ze zakladatelů a mluvčí frenštátského Občanského fóra Dalibor Norský.

Dnes už téměř devadesátiletý pán byl před 30 lety hlavním frenštátským vyjednavačem se sovětskou posádkou. „Viděl jsem, že vojáci chodí za starostou – tehdy ještě za předsedou národního výboru, že tam domlouvají ten odsun. Tenkrát jsem se do toho vložil, protože by to trvalo dlouho a řekl jsem jim, že bez Občanského fóra to neplatí,“ vypráví pan Norský.

Odsun sovětských vojsk z Frenštátu pod Radhoštěm 26. února 1990

Jednání se Sověty ve Frenštátu začala v prosinci 1989. Podle Norského je ale Sověti záměrně zdržovali. Proto přišel na způsob, jak je urychlit. „Jak jsem se tady s nimi scházel, tak jsem jim řekl – Podívejte se, Gorbačov slíbil, že sovětská vojska budou z Evropy postupně stahována. Vás je tady několik set tisíc. A teď si představte, že to všechno půjde k vám. A ti, co přijedou první, tak se ještě dostanou do kasáren. Ti, co přijedou později, na tom budou hůř,“ vzpomíná.

První naložený vlak sovětskou bojovou technikou tak opustil Frenštát už 26. února 1990. V den, kdy Jiří Dienstbier v Moskvě teprve podepisoval dohodu o odchodu Sovětských vojsk z Československa.

Městu tím ale vznikly i nové povinnosti, jako třeba oprava zamořených kasáren. „Když se tam hráblo do země, tak ještě v metrové hloubce byl olej z tanků. Dnes je to nepředstavitelné, co tady bylo za ekologické škody,“ říká současný místostarosta Frenštátu Jiří Unruh (nezávislý).

Ze sovětských kasáren jsou dnes například nájemní byty. Přítomnost Sovětů už připomíná jenom pamětní deska.

Odsun sovětských vojsk z Frenštátu pod Radhoštěm 26. února 1990
autor: Tomáš Pika
Spustit audio

Související