Prázdniny se v pondělí změní ve „virové“ volno. Školy chystají vzdělávací plány

13. březen 2020 06:00

Školákům na Vysočině pomalu končí regulérní jarní prázdniny. Ty se následně plynule přemění v koronavirové volno.

Nařízení bezpečnostní rady státu počítá s uzavřením škol po celé republice. Ředitelé v kraji proto v těchto dnech začínají sestavovat plány pro domácí výuku.

Prázdné chodby, třídy, nezvyklé ticho je také v budově základní školy v Okříškách na Třebíčsku. Nepřítomnost dětí je logická, jsou ještě jarní prázdniny. Živěji tam nebude ale ani od pondělka.

„Musíme samozřejmě respektovat všechna nařízení, která nám byla dodána a musíme se situaci přizpůsobit,“ říká ředitelka okříšské školy Alena Brabcová.

Učitelský sbor

Zatím nemá přesné plány, jak přesně naloží s výukou žáků, kteří budou muset zůstat doma. Musí vše ještě probrat s učitelským sborem. Pokud to ale půjde, tak alespoň kantoři se ve škole zdržovat budou.

„Pokud to situace dovolí a budeme se moci scházet, tak učitelé budou na pracovišti připravovat materiály pro domácí výuku, tak to zabere spoustu času, a pak samozřejmě další práce v rámci školy.“

Vůbec nejsem nadšená…

S nečekaným volnem si zatím nevědí rady ani někteří školáci, třeba Max s Natálií z Jihlavska. „Já vůbec nejsem natěšená, protože mám ráda školu. Mně se také stýská po škole.“

Asi největší problém budou muset řešit žáci devátých tříd. Ti se totiž připravují na přijímací zkoušky na střední školy, popisuje ředitelka základní školy ve Velkém Beranově Zdeňka Pavlíčková: „To je to, co nás hodně trápí, protože v deváté třídě mají i zvláštní přípravu, tak i paní učitelky jim budou posílat, nebo mají ty pracovní materiály u sebe.“

Ve Velkém Beranově zatím čekají, až skončí jarní prázdniny. Pak se učitelé sejdou a upřesní plány náhradního vzdělávání.

Žáci budou dostávat informace, podklady a úkoly prostřednictvím školních informačních systémů nebo budou na školních webových stránkách.

autoři: Tereza Pešoutová , mik
Spustit audio

Související