Pražáci z toho budou mít radost, uvedla majitelka zahrady v Dolní Černé Studnici, kde vyrostl smrk pro letošní vánoční trhy na Staroměstském náměstí

22. listopad 2021 07:58

Desítky let stával na jejich zahradě pod lesem. Teď se ho ale majitelé rozhodli věnovat hlavnímu městu. V Dolní Černé Studnici na Jablonecku v neděli 21. listopadu pokáceli vánoční strom pro Prahu. Smrk vysoký 22 metrů dal dřevorubcům pěkně zabrat, v tak stísněných podmínkách dlouho nepracovali. Podle pořadatelů vánočních trhů na Staroměstském náměstí ale stojí taková námaha za to.

Paní Eva Kozderková se dívala na smrk z okna svého rodinného domu na smrk dlouhá léta. Když foukalo, strom se kymácel čím dál víc, a tak se kvůli bezpečnosti s manželem rozhodli, že ho nechají pokácet. Smrk pak ještě našel další uplatnění, zvítězil totiž v anketě na pražský vánoční strom. Podle pořadatelů adventních trhů byl prý favoritem od začátku, nominovaných stromů přitom letos bylo 35.

„Pražáci z toho budou mít radost, protože ten smrk je nádhernej. Nebude mě to tak bolet, jako kdyby tady byli horolezci a ten strom krájeli, to by mě asi bolelo,“ komentovala další osud stromu Eva Kozderková.

Kácení smrku se ujal tým profesionálů v čele s mistrem republiky v práci s motorovou pilou Jiřím Vorlíčkem. Vánoční strom na tahači dorazí na Staroměstské náměstí v noci z pondělí na úterý. Rozsvítit by se měl v sobotu. Po skončení vánočních trhů poslouží smrk ještě dvakrát. Podle pražského radního Jana Chabra z TOP09 zkrmí větve v zoo a z kmene má být nábytek pro domovy pro seniory.

Spustit audio

Související