Prameník minerálky Ida v Náchodě je stále mimo provoz. Voda totiž nemá správnou kvalitu

13. březen 2024 07:47

Město Náchod stále nemůže obnovit provoz prameníku Jakub v areálu Velkých lázní Běloves. Nová úpravna vody je sice v provozu, minerálka Ida z třicet metrů hlubokých vrtů ale ještě nemá po víc než osmileté odstávce tu správnou kvalitu. 

Čtěte také

„Celá ta technologie je v tlaku, takže zachováváme přírodní vlastnosti vody.“ Pracovníci specializované firmy právě v úpravně vody minerálky Ida představují provoz zástupcům města.

Mimo jiné je také upozorňují na bezpečnostní opatření v případě úniku oxidu uhličitého. „Z těchto bezpečnostních důvodů je zde instalována automatická ventilace.

„Za nás je vše připravené na spuštění. Čerpáme asi 10 dní a čekáme na správný obsah bublinek oxidu uhličitého tak, abychom mohli garantovat svěžest vody na prameníku, říká Ondřej Kučerka ze specializované firmy.

„Pojďte se podívat, jak vypadá technologie čerpání Idy. Tady měříme průtoky a tlaky čerpané vody, ukazuje technologii ukrytou pod velkým poklopem. Samotný vrt je asi 30 metrů pod námi.

Čtěte také

V nedalekém prameníku Jakub pracovníci města právě usadili nerezové pítko. „Budeme provádět dynamickou zkoušku. To znamená, že budeme zkoušet, jestli je množství vody posílané do prameníku dostatečné pro odběr vody a návštěvníky. Pokud tomu tak nebude, dojde k demontáži pítka a k nějakým úpravám na potrubí, vysvětluje místostarosta Náchoda Jan Čtvrtečka z volebního uskupení Jan Birke - pro Náchod.

Spuštění prameníku Jakub s minerálkou Ida se zatím oddaluje. Přesný termín ještě zástupci města neznají. Čeká se prakticky už jen na to, až bude mít minerální voda tu správnou kvalitu.

Spustit audio

Související