Praha podepíše sesterskou smlouvu s Pekingem, souhlasí i s jednotnou Čínou

25. únor 2016

Čínská metropole Peking se stane sesterským městem Prahy. Povýšení spolupráci na formálně nejužší rovinu schválili na dnešním jednání zastupitelé. A změnili tak rozhodnutí rady, která tento týden návrh čínské strany odmítla.

„Obě strany budou v souladu s principy reciprocity a vzájemného přínosu realizovat různé druhy výměn a spolupráce za účelem zajištění všeobecného rozvoje a prosperity,“ přečetla primátorka Adriana Krnáčová (ANO) z materiálu, který zastupitelům předložila a oni jej poté odsouhlasili.

Partnerství má Praze přinést zejména užší spolupráci v ekonomice, kultuře a cestovním ruchu. Podle náměstka pražské primátorky Petra Dolínka z ČSSD by Číňané mohli částečně nahradit úbytek ruských turistů z posledních měsíců.

„Tady je potenciál, který vidíme. V posledních dvou letech nám narostl výrazně počet turistů z Číny - toto je pro nás velmi zajímavé.“

„Ať se to někomu líbí, nebo ne, tak Čína má vliv na světovou ekonomiku. Další spolupráce ještě přijde s tím, jak se více setkávají představitelé měst a jednotlivých organizací,“ dodal Dolínek.

Někteří zastupitelé však v diskusi vyčítali, že se Praha zároveň zavázala respektovat jednotnou politiku Číny a její nárok na Tchaj-wan jako součást jejího území.

Čtěte také

autor: Veronika Neprašová | zdroj: ČTK
Spustit audio