Praha 6 a místní obyvatelé se postavili proti plánované výstavbě bytových domů u koupaliště Džbán

9. únor 2022

Na koupališti Džbán v přírodním parku Divoká Šárka se v létě Pražané možná koupat nebudou. Vlastník a provozovatel areálu, firma Molepo, se ho totiž kvůli havarijnímu stavu rozhodl pro letošní sezónu zavřít. Okolí nádrže chce rekonstruovat. A na pozemcích směrem k Evropské třídě plánuje postavit bytové domy. S tím nesouhlasí Praha 6, ani místní obyvatelé. Petici proti zástavbě už za necelé tři týdny podepsalo skoro 10 tisíc lidí.

Čtěte také

„V přírodním parku je zástavba velice omezená, tak nanejvýš na nějaké kiosky nebo restaurace,“ popisuje Jiří John, ze spolku Veleslavín-Vokovice k životu, který nedaleko nádrže bydlí skoro celý život, přes 65 let. Výstavbu v okolí Džbánu kritizuje také zastupitel Prahy 6 za Stranu zelených Petr Palacký: „Veškeré pozemky, když se tady rozhlédneme okolo, jsou v územním plánu vedeny jako zeleň, jako zcela nezastavitelné území.“

Společnost Molepo areál získala v roce 2012 v dražbě pořádané Ministerstvem financí. Firma trvá na tom, že hlavním důvodem uzavření koupaliště je jeho havarijní stav. „Absolutně odmítám, že existuje nějaké spojení či podmínka, že rekonstrukce volnočasové zóny a celého koupaliště Džbán souvisí s povolením změny územního plánu u Evropské ulice,“ uvádí jeden z akcionářů firmy a člen ODS Vladimír Schmalz.

Změnu územního plánu, bez které firma v okolí koupaliště stavět nemůže, magistrát dvakrát zamítl. Město se podle radního pro majetek Jana Chabra z TOP 09 chce se společností dohodnout. Podle radních Prahy 6 by mělo hlavní město projednávání změny územního plánu ukončit a současně získat do vlastnictví pozemky v okolí. Situaci kolem koupaliště budou na konci února řešit jak zastupitelé Prahy 6, tak hlavního města. Pokud by měl být Džbán letos v létě otevřený, na společnou dohodu s firmou Molepo tak zbývá několik měsíců.

Spustit audio