Pracovníci Škody Auto z Kvasin nemají moc o Mladou Boleslav zájem

25. září 2010

Zástupci firmy a odborářů Škody Auto stále řeší situaci v závodě v Kvasinách na Rychnovsku, kde mírně zredukovali výrobu superbů z 80 na 75 denně. Automobilka nabízí desítkám přebytečných zaměstnanců dočasnou práci v Mladé Boleslavi. Jednání ještě neskončila, ale zatím o nabízenou práci kvasinští nemají velký zájem. Pokud ovšem práci v Mladé Boleslavi nepřijmou, hrozí jim výpověď z organizačních důvodů, řekl dnes ČTK vedoucí kvasinských odborářů Jaroslav Martinec.

Zatím ale není nic ještě rozhodnuto, jednání ovšem ještě budou pokračovat v příštím týdnu. Mluvčí firmy Jaroslav Černý připustil, že jednání v Kvasinách nejsou jednoduchá. "Nejde o to jim to nařídit, ale postupným vyjednáváním je přesvědčit, aby do Boleslavi šli," řekl ČTK. Podle Martince ovšem zřejmě jiná alternativa pro přebytečné zaměstnance neexistuje. Pokud by tedy byli neústupní i při druhém kole vyjednávání, které začne příští týden, hrozí jim podle něho propuštění. Z celkového poštu 1100 kvasinských zaměstnanců je po redukci výroby a přechodu z dvousměnného na jednosměnný provoz nadbytečných asi 60 až 85 lidí.
Odboráři vytipovali pro práci v Boleslavi asi 225 převážně svobodných lidí. Do dnešního odpoledne hovořili se 165 z nich. "Z toho jen třináct řeklo ano a deset si vzalo do pondělí čas na rozmyšlenou," řekl Martinec. Někteří zaměstnanci si podle něho vzpomínají na situaci před rokem a půl, kdy museli také dočasně dojíždět do Mladé Boleslavi. "Ti říkají: Mladou Boleslav už nikdy. Nelíbilo se jim hlavně bydlení na ubytovně a velká časová ztráta při dojíždění," řekl odborář. Tito lidé by si ale podle něho měli uvědomit, že je nyní pro ně horší situace, než před dvěma lety, kdy se výroba superbů rozjížděla. Škoda Auto od té doby musela jejich výrobu dvakrát snižovat, a to loni na podzim ze 150 na 100 aut a letos v dubnu ze 100 na 80 vozů.
Automobilka nabízí nadbytečným kvasinským pracovníkům podobnou práci v Mladé Boleslavi, a to na montáži a v lakovně při výrobě fabií. Kvasinští pracovníci by navíc dostali od firmy příspěvek na dopravu a ubytování v Mladé Boleslavi zdarma.
Mladoboleslavské automobilce klesl v pololetí zisk po zdanění o 33 procent na 997 milionů korun. Zároveň se celosvětově snížil prodej jejích automobilů, a to o 0,9 procenta na 226.300 vozů. Produkce Škody Superb klesla o 5,7 procenta na 11.180 vozů.

Spustit audio