Pozor na netýkavku. Ochránci přírody chystají likvidaci této rostliny i v CHKO Křivoklátsko

10. srpen 2021

Netýkavka žláznatá má lusky, ze kterých vystřeluje semena až na vzdálenost několika metrů, hmyz jí upřednostňuje a najdete ji nejčastěji podél vodních toků i na skládkách. Rostlina se postupně rozrůstá a vytlačuje původní druhy. V současné době zaměstnává netýkavka žláznatá ochránce přírody hlavně na Rokycansku kolem Zbirožského potoka a také na potoce Koželužka. Varují před ní i ochránci přírody na Křivoklátsku.

Rostlina dosahuje v dobrých podmínkách až 2 metrů a má růžovobílý květ. „Netýkavka pochází ze západního Himaláje. Rostlina má lusky, ze kterých vystřeluje semena na vzdálenost až několika metrů,“ uvedla Jana Dandová z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Šíření netýkavky je nebezpečné

Netýkavka krásně voní a je proto lákavější pro hmyz než naše domácí druhy rostlin. Netýkavka tak přetáhne opylovače našim rostlinám, které poté mají nižší produkci semen. Ochránci přírody se v dnešních dnech invazivní rostliny zbavují. Vytrhávají ji holýma rukama.

Ochránci přírody bojují s netýkavkou

Když se rostlina vytrhává, je nutné ji vyškubnout ze země i s kořeny. „Když se rostliny vytrhnou, je potřeba je odnést někam na hromadu, aby ta rostlina byla trochu ve vzduchu, protože v momentě, kdy leží na zemi, je netýkavka schopná znovu vyrazit,“ popsal pan Petr, který rostlinu u Zbirožského potoka vytrhává.

Lidé by rostlinu neměli pěstovat na zahrádkách, protože právě odtud se může šířit dál. Ochránci přírody se budou netýkavky žláznaté zbavovat ještě několik let.

Likvidace netýkavky žláznaté bude probíhat na Zbirožském potoce v úseku od obce Přísednice po soutok s Berounkou na Křivoklátsku na rozhraní Středočeského a Plzeňského kraje a na potoce Koželužka od Drahoňova Újezda po soutok se Zbirožským potokem, včetně mlýnských náhonů.

V případě dalších dotazů vám poradí Jana Dandová z Agentury ochrany přírody a krajiny (e-mail jana.dandova@nature.cz, mobil  730 573 476).

autoři: Karolína Sedláková , Von
Spustit audio