Poslední portrét Jana Masaryka podle Marcii Davenportové

10. září 2011

V pořadu Psáno kurzívou uvádíme tři úryvky ze vzpomínek Marcii Davenportové na přátelství s Janem Masarykem. Pro rozhlas je vybral a připravil Ivan Němec, v režii Radima Nejedlého účinkuje Zuzana Slavíková.

„Poprvé jsem se setkala s Janem Masarykem v mém vlastním domě v New Yorku. Bylo to v listopadu 1941, několik týdnů před Pearl Harbourem“, vzpomíná slavná americká novinářka a spisovatelka Marcia Davenportová. Její dlouholeté přátelství s Masarykem přerostlo v důvěrný vztah – 7. března 1948 odletěla Davenportová do Londýna, Masaryk ji měl za několik dní následovat a v Londýně se měl uskutečnit jejich sňatek. 10. března byl náš ministr zahraničí mrtev.

Pořad je připomínkou 125. výročí narození jednoho z nejvýznačnějších československých diplomatů první poloviny 20. století.

autor: ČRo Brno
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.