Porodník: Odborná lékařská společnost je zásadně proti domácím porodům

29. červen 2016

Dětí se u nás rodí čím dál míň (asi 110 000 ročně). Kolísá i křivka počtu císařských porodů. Více maminek preferuje přívětivější, ale nemocniční porody. Domácí porody odborníci nedoporučují.

„Snažíme se rodičkám vyjít vstříc a vytvořit v nemocnicích domácí prostředí. A to bez ohledu na naše pohodlí a potřeby,“ říká primář Gynekologicko-porodnického oddělení Thomayerovy nemocnice v Praze Petr Kolek. Jen v nemocnici totiž lékaři dokáží včas odhalit a řešit porodní komplikace.

Domácí porody

Odborná lékařská společnost je podle primáře zásadně proti domácím porodům. Rodičky si ale často postaví hlavu. „Každý z porodníků už totiž zažil domácí porod s komplikacemi, které pak řešil v nemocnici.“ Právě to je důvod, proč se ústavní porod snaží co nejvíc přiblížit porodu doma.

K tomu slouží třeba porodnické boxy. U porodu taky smí být rodinný příslušník. Miminko se pak ošetřuje přímo vedle maminky, nechává se dotepat pupečník a podobně. „Maminka taky musí být partnerkou, která je vždy, když chce lékař do porodu zasáhnout, o důvodech a příčinách informována.“

Porod do vody

Někdy žena striktně trvá na dodržení všech svých požadavků (porod do vody, různé polohy apod.). Je ale na porodníkovi, aby ji vysvětlil všechna pro a proti. „Jde o to vést porod tak, jak si přeje. Když ale nikam nevede, tak vysvětlit, co bude dál,“ popisuje lékař.

„Už je opravdu dávno pryč doba, kdy rodička přišla s porodním plánem a rázem se stala pro lékaře nepřítelem č. 1.“ Dnes první konzultace nad plánem probíhají už v prenatálních poradnách, kdy je na to čas a klid.

miminko

Ostatní záznamy poraden najdete v Dopoledni s Dvojkou.

autoři: lup , Stáňa Lekešová
Spustit audio