Polští školáci se do Česka dostanou jen výjimečně. Výlet jim musí povolit úřad

4. únor 2015

Interaktivní výstavu PLAY zatím v Broumově na Náchodsku navštívilo necelých 40 tisíc lidí. Pořadatelé přitom očekávali mnohem větší zájem, a to především z polských škol. Jenže polské školní zájezdy jezdí do České republiky jen výjimečně. Aby mohly vyrazit na výlet, potřebují mimo jiné úřední povolení.

Malá polská obec Sokolowsko leží jen devět kilometrů od českých hranic, kousek za nimi jsou například turisticky atraktivní Adršpašsko-teplické skály. Přesto byli místní školáci za poslední rok v Česku jen jednou.

„Před výlety do zahraničí musíme sepsat seznam žáků včetně jejich rodných čísel, všechny je pojistit, získat souhlas rodičů a vyplnit harmonogram celé cesty. Tyhle dokumenty nám potvrdí obecní úřad a následně je posíláme nadřízenému orgánu, takzvanému kuratoriu,“ vysvětluje ředitelka základní školy Gražena Lektarská.

Podle ní trvá schválení výletu do České republiky několik týdnů. Problém je prý i se samotnou cestou. Za hranice totiž školáky může dovézt jen dopravce se speciálním povolením, které ale v blízkém okolí obce Sokolowsko nikdo nemá.

„Nejbližší dopravce s potřebným povolením je 30 kilometrů ve vnitrozemí. Raději tak objednáváme místní firmu, ta nás ale doveze jen na hranice a tam přesedáme do českého autobusu,“ popisuje ředitelka.

Nedávno byli žáci pozváni do 12 kilometrů vzdáleného Meziměstí na fotbalový turnaj. Ten ale vedení české školy kvůli špatnému počasí na poslední chvíli přesunulo na jiný termín. Polským dětem tak propadlo povinné pojištění a škola musela souhlas kuratoria shánět znovu.

„Postup je natolik složitý, že do toho školy nechtějí jít. Spíš se tomu vyhnou a zůstanou doma. Kvůli papírovým nárokům polské strany přichází Česká republika o spoustu peněz,“ říká Kryštof Karvovský, Polák, který pracuje v české Agentuře pro rozvoj Broumovska. S podobnými případy se setkává často. Žádná změna legislativy se ale prý nechystá.

autor: PLE
Spustit audio