Politolog Kubáček: Nikdo neočekává kouzelné proutky, ale čeští politici nesmí podceňovat mínění společnosti

22. srpen 2022

„Je potřeba pečovat o soudržnost,“ komentuje politolog Jan Kubáček vliv rusko-ukrajinského konfliktu na atmosféru v české společnosti. Do souvislosti uvádí i výročí okupace Československa v srpnu 1968. „Lidé očekávají od politiků modely vývoje,“ míní v pořadu Jak to vidí… Poslechněte si i další témata v audiozáznamu. Jaký vliv na naši společnost měli vůdci po druhé světové válce? Co pro nás představuje okupace Československa a její dopady? Moderuje Zita Senková. 

Válečný konflikt na Ukrajině, ale i okupace Československa tvoří zásadní momenty našich dějin. Jaký vliv na společnost mají vzpomínky na události ze srpna roku 1968? 

„Veřejnost dokáže velkou část kritických momentů odmoderovat sama,“ vysvětluje politolog Jan Kubáček důvody, proč je potřeba o ducha společnosti pečovat. 

Čtěte také

Současný válečný konflikt na Ukrajině podle něj ukazuje, jak nesmírně důležitá je reakce společnosti, kterou by politici neměli ignorovat. „Nikdo neočekává kouzelné proutky ani okamžitá řešení, ale lidé potřebují pocítit zájem a nějaké modely vývoje,“ komentuje náladu ve společnosti politolog.

Za důležitý považuje i postoj k událostem, které se dějí. „Ve světě, který je realistický, pragmatický i cynický je potřeba být na té správné straně. Neutralita nefunguje,“ komentuje. Ukazuje se to i na příkladu Švédska a Finska, které uvažují o vstupu do NATO. 

Koronavirus i ceny energií

Nálada a mínění ve společnosti ale rezonuje i při událostech, které se odehrávají uvnitř hranic České republiky. Lidé podle něj potřebují vědět, že vláda se připravuje na složité časy, má scénáře a konkrétní body vývoje.

„Abychom mohli zastropovat tu nejcennější komoditu, kterou máme, a tou je cena elektřiny,“ říká politolog v rozhovoru se Zitou Senkovou na Dvojce. „To je začátek a konec všeho. Obávám se, že bude stát i na začátku a na konci stability naší společnosti, důvěry ve stát a důvěry v politiky jako celek,“ odhaduje. 

Spustit audio

Související