Poklad z pravěku se do jara 2009 koupal v Odře. Dnes mamutí kel opatruje Ostravské muzeum

15. únor 2021

Když pluli kolem na kánoi, mysleli si, že z vody kousek od břehu řeky Odry trčí obrovská větev. Ovšem hned druhá myšlenka, kterou si Jiří Vážanský a syn Jan připustili, patřila mamutímu klu. Nakonec to byl opravdu poklad z pravěku. Kel z mamuta dnes opatruje Ostravské muzeum ve své expozici.

Těžko dnes odvyprávíme přesný příběh, jak se kel z pravěkého mamuta dostal do říčního koryta Odry nedaleko Ostravy. Když ho na jaře roku 2009 Jiří Vážanský a jeho syn Jan našli, doslova nevěřili svým očím. Radost pak sdíleli i odborníci z Ostravského muzea, kteří cenný nález v konzervátorské dílně ošetřili. Kdyby muzea nezavřela koronavirová epidemie, mohli byste si ho prohlédnout v audiovizuální expozici.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.