Pojem vyléčený alkoholik je po odborné stránce mylný, říká adiktoložka Jana Bolková

Závislost je chronické recidivující onemocnění, takže v podstatě nevyléčitelné. „Můžeme ji zabrzdit, zastavit, ale člověk nikdy nemá vyhráno,“ dodává zakladatelka Adiktologické ambulance prevence a léčby závislostí v Olomouci.

Většina pacientů pije, protože mají deprese, trápení, nekvalitní vztahy, jsou osamělí, ale Jana Bolková měla i klienta, který pil proto, aby tráva byla ještě zelenější, aby mu bylo ještě líp. „V okamžiku, kdy neměl po ruce alkohol, tak ze zamčeného pokoje poslal rybářským prutem bezdomovci na ulici svou kreditku, aby mu koupil pivo,“ vypráví.

Uvědomit si problém a začít s ním něco dělat je první krok k budoucnosti.
Adiktoložka Jana Bolková

Kampaň Suchej únor považuje Jana Bolková za velkou výzvu. Otázkou je, kdo ji vyslyší. „Uvědomit si problém a začít s ním něco dělat je první krok k budoucnosti,“ konstatuje. Pacienti většinou přicházejí až v okamžiku, kdy jim teče do bot. Často je přivedou partneři.

Rysy závislostí jsou u všech typů závislostního chování velmi podobné. Následky můžou být dramatické jak u alkoholu, tak třeba u her na počítači. „Všichni musejí vést celoživotní boj o nezávislost,“ uzavírá lékařka, psycholožka a adiktoložka Jana Bolková.

Všechny hosty a rozhovory z pořadu Větrník najdete i na webu Českého rozhlasu Olomouc nebo v podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související