Podle novely Zákona o sociálně právní ochraně dětí by pěstouni měli dostat víc peněz, ne ale všichni

21. září 2021

V Česku žije v různých ústavních zařízeních přes 8 000 dětí. Pěstounů, kteří by se o ně mohli starat, ale stále ubývá. Uvádí to Ministerstvo práce a sociálních věcí. Změnu by měla přinést novela Zákona o sociálně právní ochraně dětí, která čeká už jen na podpis prezidenta republiky. Nově by většina pěstounů měla dostat přidáno, existují ale i výjimky.

Čtěte také

„Za nás je novela určitě v řadě věcí v pořádku," říká vedoucí oddělení sociálně právní ochrany dětí Krajského úřadu Královéhradeckého kraje Václav Mackerle.

Novela omezuje umisťování dětí mladších čtyř let do pobytových zařízení, cílem je, aby jich co nejvíc vyrůstalo v rodině.
„Psychologové se shodnou, že péče v rodině je daleko lepší."

I proto novela zákona řeší zvýšení odměn pěstounů. Polepší si velká část z nich. Například dlouhodobý pěstoun s jedním zdravým dítětem dostane nově 15 200 korun, tedy o 3200 korun víc než doposud. Z dvaceti na víc než 27 000 si polepší i přechodní pěstouni.
„Určitě spoléháme na to, že novela zákona přinese to, že bude více žádostí o pěstounskou péči," doufá Václav Mackerle.

Jen v Královéhradeckém kraji se totiž dlouhodobě nedaří najít rodinu pro zhruba 300 dětí.

Čtrnáct měst Královéhradeckého kraje nabízí tento týden na veřejných místech informace týkající se náhradní rodinné péče. Do tzv. Týdne pěstounství se zapojí například v Hradci Králové, Trutnově, Jičíně nebo Rychnově nad Kněžnou. Během jednotlivých akcí mohou zájemci mluvit s odborníky nebo se setkat s pěstounskými rodinami a jejich dětmi. V Královehradeckém kraji se dlouhodobě nedaří najít náhradní rodinu pro zhruba 300 dětí. Zájem není především o starší děti a sourozenecké skupiny. Problém je podle pracovníků krajského úřadu umístění už i sourozenecké dvojice. V kraji působí asi 500 pěstounů, další ale nepřibývají, spíš naopak. Podrobný rozpis akcí i s programem najdou lidé na webu stansenahradnimrodicem.cz.

Ne všichni pěstouni ale dostanou za péči o děti přidáno. Pohorší si ti příbuzenští, tedy například prarodiče, a kromě nich také paradoxně také ti, kteří sice vychovávají cizí dítě, ale z přechodné pěstounské péče přešli na dlouhodobou. To znamená, že se u nich děti nebudou po roce střídat.

„Mám z toho pocit zklamání. Jsem naštvaná," říká například pěstounka Lenka.

Její domácností prošly v minulých letech dvě děti, které měla do té doby, než se pro ně našla vhodná rodina. To třetí jí ale k srdci přirostlo tak, že se z ní stala dlouhodobá pěstounka.
Jenže podle novely zákona bude nově dostávat o zhruba 6 000 korun méně, než ti, kteří se dlouhodobými pěstouny stali rovnou.
„To je nespravedlivé."

Čtěte také

V novele zákona se totiž ocitla ve stejné skupině jako pěstouni, kteří jsou s opuštěnými dětmi s příbuzenském vztahu.
„S holčičkou, kterou mám v péči, nejsem příbuzná. Takže si myslím, že je to všechno špatně. Opravdu je to nespravedlivé."

S tím souhlasí i zmiňovaný Václav Mackerle z Krajského úřadu.
„Je fakt, že bude zapotřebí ještě si řadu věcí vyjasnit."

Novela zákona začne platit po podpisu prezidenta, pravděpodobně od začátku příštího roku. Jak to bude s touhle skupinou pěstounů zatím jasné není. Právě tenhle bod novely zákona je teď totiž podle zástupců Ministerstva práce a sociálních věcí předmětem právní analýzy.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.