Podbořany otevřely v areálu městského koupaliště mobilní kluziště. Město si ho pronajalo na dva roky

13. prosinec 2020

Sezona venkovního bruslení začíná. Některá města na zamrzlé rybníky nespoléhají, ale pořizují si mobilní kluziště. Letos poprvé se přidaly také Podbořany na Lounsku.

Malý stadion s uměle vytvořeným ledem si město zatím na dva roky pronajalo a postavilo v areálu městského koupaliště. „Přišla firma, položila rohože, postupně zamrazila, a my už jen přidáváme vodu, abychom stále těch pět centimetrů ledu udržovali,“ popisuje postup prací Vladimír Šeda, který dosud působil jako správce koupaliště a volejbalových hřišť.

„Překvapil nás opravdu veliký zájem o bruslení. Musíme hlídat, aby najednou nebruslilo víc než padesát lidí,“ dodává.

Všední dopoledne měla být vyhrazena pro školy, ale je to komplikované. „Včera se tu byl podívat pan učitel tělocviku, protože tělocvik ve školách být nesmí,“ potvrzuje správce.

„Ve škole jsme už zjišťovali, kdo brusle má a šel by o tělocviku bruslit,“ obhlíží kluziště se svými studenty učitel Jiří Šrot z podbořanského gymnázia. Mezi studenty je i hokejista chomutovských Pirátů Alexandr Machyna: „Je to fajn, že se můžeme hýbat alespoň venku. Pro mě jako aktivního hokejistu by tohle bylo na zdokonalení.“

Středoškoláci, kteří tu jsou na procházce nahrazující tělocvik, se právě míjejí s dětmi ze školky za doprovodu Evy Fošenbauerové: „Byli jsme se podívat na kluziště a dětem jsme ho ukázali, aby chodily s rodiči.

Kluziště si už dříve pořídila další města na Lounsku

V sousedním Žatci město kluziště koupilo už před lety a v těchto dnech ho technická správa staví před radnicí. Bruslit by se mohlo příští víkend.

Také Most má vlastní kluziště, ale letos ho podle mluvčí města Kláry Vydrové nepostaví:„Tím důvodem je situace kolem onemocnění covid – 19 a také časová náročnost postavení kluziště, které trvá zhruba čtrnáct dnů. Uvidíme, zda to bude lepší v měsíci lednu.“

Pokud bude o bruslení zájem, město kluziště koupí

V Podbořanech kluziště ještě nebylo, teď si ho město na dva roky pronajalo a pak zváží, jestli ho koupí. „Zaplatíme dva a půl milionu na dva roky nájmu a v případě, že by o bruslení byl v Podbořanech zájem, zařízení bychom koupili do našeho majetku,“ říká starosta Radek Reindl z ODS.

Starosta už plánuje letní využití plochy pod kluzištěm. Když se vydláždí, může sloužit pro zahradní slavnosti.

autoři: Jana Vitásková , Redakce ČRo Sever
Spustit audio

Související