Pobočku České pošty v Petrovicích převezme obec. Chce v ní mít i informační centrum

28. srpen 2017

Na poštu pro peníze i turistické informace. Takové mají plány v Petrovicích na Ústecku. Obec totiž převezme od České pošty tamní pobočku a bude ji provozovat jako tzv. poštovního partnera. Vedení obce chce na pobočce rozšířit provozní dobu i na dopoledne a přidat další služby. Vedle poslání dopisu nebo výběru peněz by tak lidé mohli na poštovní úřad i pro turistické informace.

„Hlavně že funguje. Byla by škoda přijít o poštu. Lidé sem po práci chodí, jezdí sem i balíky z Německa,“ kvituje zachování petrovické pobočky jeden z obyvatelů obce, Miloš Vyčítal.

„Ani nám, ani občanům se nelíbilo ani omezení pracovní doby, kdy byly zrušeny dopolední otevírací hodiny a pošta fungovala jen odpoledne. Vedoucí pošty teď bude zaměstnancem obce, takže ji můžeme úkolovat, nebo přijmout nějakou další službu, jako Czechpoint, informační středisko, apod.,“ vysvětlil nezávislý starosta Petrovic Zdeněk Kutina.

Podle Olgy Sykové, ředitelky České pošty pro severní Čechy, chce do budoucna Česká pošta provozovat pouhý zlomek poboček. „Dnes provozujeme 422 poboček a konečné číslo v roce 2022 by mělo být 130. Ponecháme si pobočky ve všech místech nad 2,5 tisíce obyvatel. Nově, od 1. září, spouštíme 6 partnerů – Petrohradě, Louce u Litvínova, Dolní Krupé, Vrbicích, Chodounech a Velké Bukovině.“

Pořád platí, že v případě, kdy pošta nenajde v dané lokalitě provozovatele, zůstává v obci kamenná pobočka pošty. „Chci jenom poznamenat, že k 1. 1. 2018 se bude měnit vyhláška o dostupnosti těchto sítí a tak se to může samozřejmě změnit,“ dodává Syková.

autor: bach
Spustit audio