Po týdnu šílím, co je to za kravinu, říká o svém psaní David Prachař

David Prachař rád čte. Nedávno zdramatizoval novelu Romaina Garyho Život s krajtou a začal i psát. Podobně jako jeho otec Ilja Prachař.

Život s krajtou je nabitý specifickým humorem. Nenápadná novela zaujala Davida Prachaře už před lety, když u nás vyšla poprvé. Ale teprve nedávno se odhodlal k tomu, že ji zdramatizoval a s pomocí syna Jakuba a kamaráda Pavla Fajta uvedl na jeviště.

Šílím z toho, co píšu

„Začít psát v šedesáti jako já je v podstatě nemožný,“ myslí si. „I přesto to zkouším. Myšlenky jsem si začal zapisovat rukou, ale obtížně to po sobě čtu, tak teď píšu do počítače. Pak to nechám odležet, za týden si to přečtu a šílím, co je to za kravinu.“

Jaký otec, takový syn

Herec Ilja Prachař

Málokdo ví, že pera se rád chopil i jeho otec Ilja Prachař: „V 70. letech měl táta těžkou žloutenku a byl půl roku doma. A když je herec sám doma, napadají ho různé věci. Začal vařit, ale nemyl nádobí. A taky psal, hlavně hry s vesnickými náměty. V 80. letech napsal i televizní scénář, ale ten se nikdy nerealizoval.“

Na kterého dětského literárního hrdinu David Prachař nejvíc vzpomíná? Bavilo ho ve škole psát slohová cvičení? A jaký je otec? Poslechněte si celý rozhovor ze záznamu.

Speciál Haliny Pawlowské Pokračování za chvilku: Co Čech, to Němcová poslouchejte v premiéře ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky každý den po 12:00 anebo v repríze po 20:00. Každý díl najdete ještě týden po odvysílání na stránce pořadu zdarma. Díly nejsou ke stažení.

autoři: Halina Pawlowská , and
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.