Po Masarykovi už do Lán nikdo tolik nejezdil, říká ředitelka Muzea TGM v Rakovníku

28. říjen 2022

Lány na Kladensku jsou oficiálním letním sídlem prezidentů České republiky. Jejich klenotem je barokní zámek s krásně upraveným anglickým parkem. A také rozlehlá obora. Zámek je sice pro veřejnost nepřístupný, ale projít se zámeckým parkem, navštívit v něm kostel Nejsvětějšího Jména Ježíš nebo nahlédnout do obory možné je. Která místa v Lánech stojí za vidění, prozradila ředitelka Muzea Tomáše Garrigua Masaryka v Rakovníku Magdalena Elznicová Mikesková.

Když se Tomáš Garrigue Masaryk stal prezidentem, začalo se pro hlavu státu hledat vhodné letní sídlo. Pražský hrad nebyl do té doby obýván, nebyl příliš komfortní a bylo potřeba provést pár přestaveb.

Podmínkou bylo, aby nové sídlo nebylo daleko od Prahy, bylo v dobrém stavu a bylo i dostatečně reprezentativní. „Do užšího výběru se dostalo několik objektů, třeba Průhonice, Brandýs nad Labem nebo Zámek Smečno,“ vyjmenovává Magdalena Elznicová Mikesková.

A proč nakonec zvítězily Lány? „Lány byly ve velice dobrém technickém stavu, protože je až do poslední chvíle obýval šlechtický rod Fürstenberků, který je navíc skvěle udržoval. K zámku patřily i další statky a především obora vhodná pro honitbu. Což bylo důležité pro různá diplomatická vyjednávání, která bylo dobré vést v uvolněné atmosféře,“ usmívá se ředitelka.

Oficiálním sídlem prezidentů zůstal lánský zámek i po smrti Masaryka, ale tak intenzivně jako Tomáš Garrigue Masaryk tam už pak nikdo nejezdil. „Víc tam pobýval jen Emil Hácha a hodně času tam tráví i současný prezident.“

Chrliče v podobě lvích hlav symbolizují sepjetí země

Zámecký park založili Fürsteberkové. Nejprve vznikla květná zahrada ve francouzském stylu, později se začal dle dobové módy rozšiřovat v anglický park. Dnes jde o krásně upravený lesopark s jezírkem, potůčkem, impozantním palmovým skleníkem a také několika díly slavného architekta Jože Plečnika.

„Jsou to jednak drobné unikáty, které krásně zapadají do stylu krajiny, například kamenné můstky přes potok, lavičky nebo samostatný vchod do kostela. Ale také velkolepá Miliónová zeď, která ohraničuje východní část parku. Ta má uprostřed pět sloupů, které zdobí lví hlavy, coby vodní chrliče, symbolizující pět tehdejších republik Československa,“ vysvětluje Magdalena Elznicová Mikesková.

Magdalena Elznicová Mikesková

V zámeckém parku byste ale našli i Perníkovou chaloupku. „To je památka na období komunistických prezidentů. Nechal ji tam postavit Klement Gottwald pro svoji vnučku Martičku, které s říkalo Batulka,“ dodává ředitelka.

Co dalšího zajímavého je v Lánech k vidění, jaká muzea tam můžete navštívit a jakou novinku chystá tamní lesní správa u lánské obory, se dozvíte při poslechu celého pořadu.

Spustit audio