Plzeňské Pattonovo muzeum je po rekonstrukci znovu otevřené

4. červen 2019 07:20

Pattonovo muzeum v Plzni je po rekonstrukci. Skoro 15 let od prvního otevření prošly změnou expozice i zázemí.

Muzeum věnované generálu americké armády Georgi Pattonovi má nový design i modernější expozice. Prostor muzea zůstává rozlohou stejný, nová expozice ale obsahuje více historických informací. Mapuje celý postup amerických vojsk od vylodění v Normandii, přes bitvu v Ardenách, osvobozování českého západu až po Plzeň. Ostatně muzeum se otevřelo právě při příležitosti nadcházejícího 75. výročí vylodění spojenců v Normandii. Právě tam totiž začala 6. června 1944 cesta amerických vojáků, která skončila přesně o 11 měsíců později osvobozením Plzně.

Muzeum ročně navštíví několik tisíc lidí, většina přijde během květnových městských Slavností svobody. Po zbytek roku tam míří hlavně školní exkurze. Během téměř patnácti let provozu se podařilo získat celou řadu cenných předmětů, které muzeu věnovali v uplynulých letech čeští i zahraniční pamětníci a účastníci bojů a které zatím musely být v depozitáři. Lidé tedy uvidí hlavně součásti výzbroje a výstroje vojáků.

Muzeum s největší pravděpodobností trvale nezůstane v kulturním domě Peklo, který je kvůli havarijnímu stavebnímu stavu uzavřený, otevřená je jen část s muzeem. Zástupci města ale plánují kompletní rekonstrukci domu na Klatovské třídě číslo 19 s cennými interiéry od architekta Adolfa Loose, kam by se jednou mělo Pattonovo muzeum přestěhovat. Zajímavostí je, že v tomto domě během války sídlilo velitelství wehrmachtu a také tam velitel německé posádky generál Georg von Majewski po podepsání kapitulace 6. května před americkými vojáky i svým štábem spáchal sebevraždu.

autoři: Martina Klímová , Michaela Svobodová | zdroje: Český rozhlas Plzeň , ČTK
Spustit audio