Platit kartou půjde bez EET. Transakce jsou podle Ústavního soudu 'poměrně dobře dohledatelné'

15. prosinec 2017

Ústavní soud dnes zrušil část zákona o evidenci tržeb. Díky tomu skončí povinnost evidovat bezhotovostní platby. E-shopy a kamenné prodejny tak nebudou muset při platbách kartou vydávat účtenky s FIK a BKP kódem.

Nutnost evidovat bezhotovostní platby jak na internetu, tak v kamenných prodejnách se začátkem roku 2019 odpadne. Zákazníci tak například při platbě kartou neobdrží EET účtenku, která by obsahovala fiskální a bezpečnostní kód poplatníka, ale pouze běžný doklad.

Ústavní soud totiž v pátek oznámil zrušení několika bodů Zákona o evidenci tržeb. Jedním ze zrušených bodů bude na konci roku 2018 i § 5 písmeno b).

Podle něj musí být v systému EET zaznamenána tržba, která je uskutečněna „bezhotovostním převodem peněžních prostředků, k němuž dává příkaz plátce prostřednictvím příjemce, kterým je poplatník, který má tržbu evidovat“.

Bezhotovostní převody jsou podle ústavních soudců „poměrně dobře dohledatelné a není tedy dostatečně silný a legitimní zájem státu na jejich plošné evidenci“.

„Stát musí dodržovat určité jisté informační sebeomezení, může-li jím zajišťované funkce zabezpečit i jinak. V opačném případě dochází k porušení práva na ochranu soukromí a na informační sebeurčení tak, jak je tomu v tomto případě,“ cituje server Podnikatel.cz mluvčí Ústavního soudu Miroslavu Sedláčkovou.

Ta pro server iROZHLAS.cz upřesnila, že záleží i na tom, jak jsou jednotlivé platby vysvětleny v dalších písmenech zákona. „Dále je to rozděleno na bezhotovostní převody a jiné formy.“

Provozovatelé e-shopů, kteří například budou umožňovat pouze platbu kartou, by se tak nemuseli registrovat do systému elektronické evidence tržeb vůbec. 

E-shopy páteční oznámení Ústavního soudu vítají. Vyjmutí bezhotovostních plateb z EET pro ně ale bude znamenat další dodatečné náklady, informovala ČTK.

autor: mib
Spustit audio

Související