Pjoni a Ink Midget: Temná maturita

27. květen 2011

Vůbec to neměli jednoduché. Slovenská dvojice středoškoláků Pjoni a Ink Midget byla pasována za budoucnost nezávislé elektronické scény našich východních sousedů. Potvrdit to mělo jejich debutové split EP, které vyšlo před pár týdny.

Slovensko má v dnešní době po hudební stránce věru co nabídnout. Důkazem budiž pravidelná rubrika ve vysílání Radia Wave Kumšt, kterou už roky vede naše kolegyně Lucia Udvardyová. Je to právě rok a půl, kdy se Kumšt věnoval ve svém premiérovém dílu roku 2010 mladíkovi Jonatánu Pastirčákovi, který si říká Pjoni. Ten už tehdy spolupracoval s Adamom Matejom na projektu Tucan, který sami charakterizovali jako rockově kabaretní. Akustické nástroje postupně doplňovala elektronika, aby nakonec bicí, violoncello a další nástroje téměř vytěsnila. Tak vznikli Pjoni a Ink Midget, kteří před pár týdny představili veřejnosti svůj debutový nosič. Strana A – Pjoni, strana B – Ink Midget. Jednoduché rozdělení kompetencí není myšleno jako autorský souboj, ale ke srovnání jejich rukopisů vinylová podoba EP vysloveně vybízí.

Je poznat, že oba kluci (při jejich věku si snad toto oslovení stále ještě mohu dovolit) mají pod kůží vrytu tunu temnější, experimentálnější elektroniky. Oni sami se náklonností k tvorbě umělců stáje WARP vůbec netají a svou hudbou jí vzdávají hold. Autechre a spol. jsou ale pouze výchozím bodem poutě, při které oba autoři navštíví dubstepové sklepení (především Pjoni), překvapí doma Thoma Yorka, zasní se s Jonem Hopkinsem, poté procitnou na tanečním parketu Aphexe Twina a na závěr si půjdou vyslechnout koncert svých českých vydavatelů WWW. Takto bychom v krátkosti mohli charakterizovat temnou procházku bezejmenným EP. U Pjoniho je poznat, že u svých kompozic často počítá se zpěvem, a tak mají první dvě skladby písňovější strukturu, navíc jeho plačtivý hlas musí připomenout předáka Radiohead. Melancholii jeho tvorby pak stvrdí pár tahů violoncella. Ink Midget je jezdec. Osamělý a mlčenlivý. Nezávodí. Když má chuť, pomalu se prochází po večerním poli, pokud mu to přijde dobré, napálí svou jízdu ostrým cvalem daleko za humna. Nejlepší skladbou EP končí. Ink Midget v ní rozjede zatěžkanou dubstepovou mašinu, do které přísně diktuje MC Sauron přímo z Hory osudu.

02345310.png

Osobní ocenění desky u mne může být měřeno délkou ticha, které nastane po dohrání nosiče. A split EP Pjoniho a Inka Midgeta mě nechalo vychutnávat poslední úder kousku Similar Ache pěkně dlouho. Oba kamarádi ze slovenského hlavního města potvrdili vysoké nároky, které na ně hudební veřejnost měla/kladla. Jen se trochu děsím toho, kam ve svých18(!) letech už došli. Co bude následovat?

autor: Pavel Zelinka
Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.