Piráti odmítli nabídku ANO jednat o koalici v Karlovarském kraji

8. říjen 2020 08:30

Česká pirátská strana odmítla nabídku ANO na koaliční spolupráci. Piráti chtějí dál jednat o možné koalici v trojbloku STAN, Piráti a Volba pro Karlovarský kraj (VOK).

ANO 7. října jednalo i s hnutím VOK, i to zatím zůstává zakotveno v trojbloku. V kraji tak pokračuje hledání většinové koalice, o kterou se pokouší na jedné straně ANO s ODS a na druhé straně trojblok STAN, Piráti a VOK. „Piráti přijali pozvání nejsilnější strany v zastupitelstvu ANO 2011 a vyslechli si na schůzce jejich nabídku na koaliční spolupráci. Vzhledem k respektování dohod a společných jednání v rámci monolitu STAN, Piráti a VOK tuto nabídku s díky odmítáme,“ informoval za Piráty Jindřich Čermák.

Podle lídra kandidátky VOK Josefa Märze se schůzka ANO a VOK konala, ale neskončila rozhodnutím. VOK se také vymezil proti účasti v koalici s podporou SPD. „ANO jsme informovali, že o jednání budeme informovat naše partnery bloku se STAN a Piráty, který neopouštíme a dodržujeme gentlemanskou dohodu, že se o jednáních budeme informovat,“ uvedl März s tím, že návrhy ANO probere hnutí VOK se svými členy.

Možné varianty 

V současné chvíli má ANO s ODS 17 hlasů v 45členném zastupitelstvu, stejně tak jako blok STAN, Piráti a VOK. ANO se nejprve pokusilo sestavit koalici s ODS, hnutím Místní HNHRM a SNK1 - Starostové našeho kraje, ale tato varianta nevyšla. Místní se rozhodli raději jít do opozice a SNK1 také nechce být jazýčkem na váhách dvou protichůdných bloků.

STAN, Piráti a VOK za současné patové situace opět vyzvali k jednání ODS a požádali i o pokračování dialogu s hnutím Místní. ANO oslovilo s nabídkou k jednání Piráty a VOK. S ohledem na volební výsledky zřejmě nebude možné sestavit koalici jinak, než že některá ze stran, které nyní tvoří dva protichůdné bloky, ustoupí a kývne na nabídku druhé strany.

Další variantou by byly individuální přesuny jednotlivých zastupitelů mezi těmito bloky. Možností by mohla být i menšinová koalice, která by se v programových shodách opírala o podporu některých opozičních zastupitelů.

autor: nkr | zdroj: ČTK
Spustit audio