Pilulka vás nezachrání. Důležitý je spánek, pohyb a dobrá nálada, radí imunolog Ilja Stříž

26. říjen 2022

Zdraví je důležité a imunita zvlášť. Jak ji podpořit? „Nejsem velkým zastáncem potravinových doplňků, i když mohou mít podpůrný efekt,“ připouští v Blízkých setkáních. Dodává, že jsou vlivy mnohem důležitější a efektivnější. K čemu vlastně imunita je a jak funguje? Co hrozí v případě neléčených zanětů a alergií? Lze dostat alergii v pokročilém věku? Poslechněte si v audiu.

Mezi důležité faktory, které podporují imunitu, patří dostatek spánku a strava. „Pilulka vás nezachrání. Když někdo sedí u počítače, přejídá se, má stresy a nedostatek spánku, tak mu k obranyschopnosti nepomůžou ani dvě hrstě prášků. Myslím ale, že je důležité doplňovat vitamín D,“ pokračuje expert, podle kterého má autoimunita mnoho společného právě s jeho nedostatkem.

„V Evropě jí trpí například mnohem více seveřané, než třeba Italové nebo Řekové. Dává se to do souvislosti se sluncem, i když těch faktorů tam může být více. Pozor na předávkování déčkem, které může poškodit ledviny,“ zvedá varovně prst.

Vliv na imunitu má i psychika. „Stres a depresivní psychické ladění má vliv na potlačení imunity. Je to dokumentováno i ve studiích. Důležitá je i mírná fyzická aktivita. „Extrémní námaha ale imunitní systém potlačuje, což je prokázáno třeba u maratonců,“ uzavírá imunolog Ilja Stříž.      

autoři: Adéla Gondíková , eh
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.