Pijte jablečné džusy a mošty! Tedy kromě jedné výjimky

26. leden 2017

Chcete udělat něco pro své zdraví a místo po přeslazené limonádě sáhnete po 100% jablečném džusu nebo moštu? Internetový pořad A dost! spolu s odborníky VŠCHT Praha otestovali 23 českých (+2 německé) výrobky.

„Celkově test dopadl skvěle, většina vzorků totiž uspěla bez ztráty kytičky,“ říká Jan Tuna, redaktor pořadu. Zjišťovali přitom přítomnost pesticidů, konzervantů (E200 až E299) a toxického patulinu, který ukazuje, jestli mošt nepochází z nahnilého nebo plesnivého ovoce.

„A vědci VŠCHT odhalili dvojnásobně překročený limit patulinu u džusu označeného značkou Český sad,“ říká Tuna. Podle Vladimíra Kocourka z VŠCHT norma dovoluje maximálně 50 μg/kg, u vzorku ale naměřili 105. Pokud by výrobek byl určen pouze pro děti, pak norma dovoluje jen 10 μg. Co může patulin způsobit?


Nejhorší výsledky testu VŠCHT:
1. Český sad (105 μg)
2. Lažanský rubín (14,6 μg)
3. Kabio Kaufland (10,1 μg)

Problémový patulin

„Světová zdravotnická organizace (WHO) tvrdí, že krátkodobá intoxikace způsobuje křeče, dušnost, zvracení. Dlouhodobě pak selhávání imunitního systému a má i neurotoxický a genotoxický vliv na člověka,“ říká Kocourek. Můžete mít tyto potíže už když vypijete jednu krabici tohoto džusu?

„Asi se vám nic moc nestane. Pokud vážíte třeba 70 kg, tak byste bez problémů měli podle WHO zvládnout 28 μg patulinu denně,“ vysvětluje odborník. Nějaké velké problémy by při střídmé konzumaci neměly mít ani malé děti.

autoři: lup , Eva Kličková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.