Petr Voldán: To je teda maso
Po kauzách se sněhem a čínským výrobcem telekomunikačních zařízení tu máme další letošní horké téma - maso. Přesněji problémové maso z Polska. Je to ale skutečně jen věc našich sousedů, co kupujeme v obchodech a je nám předkládáno v restauracích? Titulek glosy Petra Voldána opět naznačuje nadhled a charakterizuje atmosféru kolem kauzy.
Jako kluci jsme dramaticky označovali konflikt mezi partami, nebo tvrdé školní zkoušení právě slovy - “to je teda maso”. Nebo když jsme skoro všichni “vyletěli” od zkoušky na vysoké, to také “bylo maso”. Aktuální kauza skoro také přerůstá v problém, pro který už málem přirovnání “to je teda maso” začíná být slabé a vtírá se spíš “masakr”. Maso v něm je slyšet také, ale naléhavost se zvyšuje.
Kdo by se divil, když ministr zemědělství jen tak vypustí, že problémové maso z Polska odebíraly pražské luxusní restaurace - bez podrobností, důkazů, s označením jen jedné. A následně dvě oficiální instituce vydají odlišnou zprávu o kontrole. Veterináři objeví v restauracích problém s masem neznámého či neoznačeného původu, kdežto Státní zemědělská a potravinářská inspekce nic. Chodili každý jinde? Jak se v tom má spotřebitel vyznat, co mají nebo nemají a kdy mají říkat veřejnosti ministr a zodpovědní lidé?
To co sledujeme je amatérismus nebo jen předstírání starosti o blaho lidí. Tak jako prezentace kde a do kdy budou kontroly dováženého masa. Jako podvodník bych pochopitelně zavolal dodavatelům, ať jsou teď v klidu a maso pošlou za týden, až bude zase klid. Mimochodem to, že inspektoři EU vyrazili do Polska až po pár dnech a po víkendu, asi dalo těm, kteří podle všeho vědomě posílali do zemí unie závadné maso, dost času na zametení stop.
A ještě něco - je tu sice někdo, kdo dodává problémové nebo záměrně neoznačené maso. Ale pak je tu ten druhý - ten, kdo zboží objednává a využívá pro podvod. Což jsou někteří naši podnikavci, protože určitě nechci všechny podnikatele nálepkovat jako podvodníky. Tvrdit, jako řidič při kontrole, že nevím, odkud a pro koho maso je - nebo jako majitel označené restaurace, že nemá maso z Polska, ale k tomu, co má je nedohledatelný původ, to je problém náš. Nikoli sousedů z Polska.
Máme v těch potravinách, v jejich kvalitě i původu pořád nějak moc problémů. Zkrátka “je to maso” - obrazně, protože nejde jen o maso. Jinak řečeno, vážení ministerští i další zodpovědní - “je to síla”. A tak už raději klidný pátek i celý víkend.
Více o tématu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.