Petr Just: Volební maraton ve Francii? Macron bojuje o většinu v parlamentu. Hrozí kohabitace

13. červen 2022

Francouzi znovu zamířili k volebním urnám. Dva měsíce od prezidentských voleb nyní rozhodují o složení parlamentu. Jaké šance na obhájení většiny má v dvoukolovém klání strana znovuzvoleného prezidenta Emmanuela Macrona? A proč hrozí kohabitace? Politolog Petr Just v audiozáznamu mluví i o tom, kdo by nyní vyhrál parlamentní volby v Čechách, jak je Česká republika připravená na předsednictví v Radě EU, i o tom, v jakém stavu je současná slovenská politická scéna.

První kolo hlasování do Národního shromáždění skončilo velmi těsně. O desetinu procenta zatím vede centristická aliance Ensemble prezidenta Emmanuela Macrona. Druhá je levicová unie NUPES Jeana-Luca Mélenchona.

Čtěte také

„Výsledky ovšem musíme číst velmi opatrně,“ nabádá v pořadu Jak to vidí... politolog Petr Just z Metropolitní univerzity Praha. Francie využívá většinový volební systém, kde není zase až tak důležité, kolik procent má jaká strana v celofrancouzském podílu. To, co je důležité, bude struktura kandidátů postupujících do druhého kola.“

Tam ovšem nepostupují jen ti nejúspěšnější, jako je tomu například u českých senátních voleb, ale všichni ti, kteří získali v prvním kole alespoň 12,5 %. „Přičemž je tam pojistka, že musejí být minimálně dva. Zatím se ale skutečně zdá, že většinu křesel z 577 si v dolní komoře francouzského parlamentu rozdělí subjekty Emmanuela Macrona a Jeana-Luca Mélenchona.“

Komplikovaný druhý mandát?

V právě probíhajících volbách se rozhoduje hlavně o tom, zda bude současný prezident schopen prosadit zásadní politické reformy. Šance, že široká levicová aliance protikandidáta Jeana-Luca Mélenchona zkomplikuje Macronův druhý mandát, je velká.

„Pokud by Emmanuel Macron skutečně nezískal absolutní většinu, bude se muset při hledání podpory obracet s žádostí na pravicové i levicové strany,“ vysvětluje politolog. 

Čtěte také

Kdyby se premiérem stal Mélenchon a jeho aliance získala většinu, nastalo by období tzv. kohabitace. Soužití prezidenta a premiéra z opačných částí politického spektra. To Francie od roku 1958 zažila pouze třikrát.“ To by se samozřejmě znamenalo velké kompromisy.

Soužití protivníků

„Prezident i premiér mají oba významné pravomoce a vzájemně se potřebují. Prezident je dominantní v zahraničněpolitických otázkách. Premiér a jeho vláda v těch vnitropolitických. A Francii v blízké době čekají právě vnitropolitické reformy.“

Týkat se budou zejména ekonomiky a sociálních záležitostí. Na programu je otázka, zda snižovat nebo nesnižovat daně, ale i téma zvyšování odchodu věku do důchodu. Což chce Macron, ale velmi ostře proti je právě Mélenchon a jeho aliance.“

Spory mají oba dva představitelé i v zahraničněpolitické oblasti. „Mélenchon je dlouhodobě zastáncem vystoupení Francie ze Severoatlantické aliance a je i velkým kritikem Evropské unie. Přirozené ale vždycky je, že lidi více zajímají otázky socioekonomické, zdravotnictví a vzdělávání. Zahraniční politika bude vždy až na druhém místě,“ uzavírá Petr Just.

autoři: Zita Senková , Petr Just , opa
Spustit audio

Související