Peníze z Tříkrálové sbírky v Mostě půjdou na učební pomůcky a obědy pro děti z chudých rodin

5. leden 2016

Tříkrálová sbírka začala tento týden v Mostě. Oblastní charita, která sbírku pořádá, z jejího výtěžku zaplatí například obědy a svačiny ve škole pro děti ze sociálně slabých rodin. Příspěvek dostanou také nízkoprahová centra pro děti. Část peněz poputuje i do Mongolska. Loni se na Mostecku vybralo přes 130.000 korun.

„Tříkrálová sbírka je rozdělena do tří částí, 65 % zůstává tady v Mostě a okolí, protože mostecká charita působí i v Litvínově, Oseku a Duchově,“ popisuje, kam poputuje výtěžek letošní Tříkrálové sbírky, zástupce ředitele Oblastní charity v Mostě Petr Fadrhons.

Konkrétně vyjmenovává, pro koho jsou peníze ze sbírky určeny. „Ta mostecká část je určena pro nízkoprahové zařízení pro děti a mládež v Sovičce, v komunitním centru Janov a pro Litvínov, kde se dětem kupují školní obědy a výtvarné potřeby pro děti.“

Na koledu vyráží děti ve věku od šesti do patnácti let z nízkoprahového centra pro děti a mládež Sovička v Mostě. Až do 14. ledna je možné je potkat na ulici, před kostelem anebo v některém z nákupních center, kde je teplo a zpěv koledy může doprovázet kytara.

Malí koledníci vybírají peníze na dobrou věc

„Přispěla jsem na Tříkrálovou sbírku, protože vidím malé děti, jak zpívají a přeji si, aby ten svět byl lepší - hlavně pro ně,“ říká Jarmila Faortáková z Mostu.

Martina Babáková z nízkoprahového zařízení Sovička radí, jak rozpoznat pravé koledníky od těch falešných: „Důležité je zaměřit se na kasičku - ta by měla být zapečetěná a měla by obsahovat číslo, které je shodné s kartičkou koledníka. Člověk, který daruje peníze, má právo si toto od koledníka vyžádat a zkontrolovat si pravost údajů.“

Kromě Mostecka pomohou peníze z Tříkrálové sbírky také v jedné z mongolských škol a v nemocnici v Ugandě. Kromě příspěvku koledníkům je na sbírku možné přispět také prostřednictvím dárcovské sms nebo částkou zaslanou přímo na účet oblastní charity.

autor: Jan Beneš
Spustit audio